Blinken u Izraelu, poručio da je „vizija mira“ jedini put napred

Svet 30. jan 202316:365 komentara
RONALDO SCHEMIDT/Pool via REUTERS

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Izrael i Palestince da smire napetosti narasle do usijanja nakon krvavih događaja unazad nekoliko dana, iznova potvrdivši da je "vizija mira" jedini put napred.

I dok je ponovo oštro osudio palestinski napad na vernike ispred sinagoge, zbog čega je Izrael u stanju visoke pripravnosti, Blinken je takođe osudio slavljenja tog krvoprolića, ali i pozive na osvetu.

U četvrtak je u Jeninu na Zapadnoj obali, u sukobima sa izraelskim vojnicima ubijeno devet Palestinaca i 20 ranjeno. Izrael je saopštio da je operacija u Jeninu izvedena u svrhu hapšenja pripadnika militantne grupe Islamski džihad.

U petak je u palestinskom napadu na sinagogu u Istočnom Jerusalimu ubijeno sedam jevrejskih civila, među kojima 14-godišnji dečak, dok je 10 ranjeno. Dan kasnije je u još jednom „terorističkom“ napadu u Istočnom Jerusalemu ranjeno dvoje Izraelaca.

„Na svima je da preduzmu korake u cilju smirivanja napetosti, umesto da ih raspiruju“, rekao je Blinken sletevši u Izrael.

Ubilački pohod u petak je „bio više od napada na pojedince. Bio je to takođe napad na sveopšti čin praktikovanja nečije vere. Najoštrije to osuđujemo“, rekao je Blinken.

„Takođe osuđujemo one koji slave taj čin i ostale terorističke akcije u kojima stradavaju nevini, bez obzira ko je žrtva i u šta veruje. Pozivi na osvetu protiv još više civila nisu odgovor“, dodao je Blinken.

Blinken se danas sastaje s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, dok je susret s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom predviđen za utorak.

Komentari

Vaš komentar