Blinken u Kijevu ručao u piceriji vojnih veterana iz rata s Rusijom

Svet 14. maj 202418:03 4 komentara
Tanjug/Brendan Smialowski/Pool photo via AP

Ministri spolnih poslova SAD i Ukrajine, Entoni Blinken i Dmitro Kuleba, ručali su u Kijevu u piceriji vojnih veterana iz rata s Rusijom.

Kuleba je dočekao Blinkena na ulazu u piceriju gde su se pozdravili zagrljajem i 40 minuta ručali pice. Za to vreme na ulazu u restoran su bili ;naoružani stražari.

„Kao poznavalac pice kao i većina Amerikanaca, mislim da je pica ovde odlična. Toplo je preporučujem!“, rekao je Entoni Blinken.

Pročitajte još:

Iznenadna poseta američkog državnog sekretara ima za cilj da uveri Kijev u vojnu pomoć Vašingtona, zastalu ;nekoliko meseci zbog sporova vlasti i opozicije u Kongresu SAD.

Tokom prethodne posete Kijevu septembra prošle godine, američki ministar je s Kulebom bio u „Mekdonaldsu“ da bi pozdravio povratak tog brenda u Ukrajinu posle zatvaranja početkom ruske invazije u februaru 2022. godine.

Kritike zbog Mekdonaldsa

Kuleba je rekao Blinkenu da su „neki kritikovali na društvenim mrežama jer sam vas odveo u Mekdonalds, a ne u ukrajinski restoran. Tako da ispravljamo situaciju i dopunjavamo Mekdonalds picerijom koju su osnovali ukrajinski veterani i koja je postala legendarno mesto“.

Tako je ovog puta izbor pao na piceriju mreže „Veterano Pizza“ koju je 2015. osnovao Ukrajinac koji se borio protiv proruskih separatista koje je vojno podržavala Moskva na istoku zemlje.

Posle ručka, Blinken je prošetao ulicama sa alejom procvetalih kestena do jednog kafea gde se sastao s predstavnicima ukrajinskog civilnog društva.

Blinken se tokom šetnje uz pratnju novinara nakratko zaustavio na centralnom trgu Majdanu ispred improvizovanog spomenika ukrajinskim vojnicima poginulim tokom ruske invazije – hiljada malih plavo-žutih zastava Ukrajine pobodenih u travnjak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare