Blinken: Kina zbog naših razmirica drži kao taoca saradnju oko globalnih tema

Svet 06. avg 202210:29 > 11:4211 komentara
Ezra Acayan/Pool via Reuters

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je u Manili da Kina ne bi trebalo razgovore o važnim globalnim pitanjima, kao što su klimatske promene, da "drži kao taoca", nakon što je prekinula kontakte sa Vašingtonom zbog posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

„Ne bi trebalo da saradnju od globalne važnosti da držimo kao taoca zbog razlika između naše dve zemlje. Drugi s pravom očekuju od nas da nastavimo da radimo na pitanjima koja su važna za živote njihovih ljudi, kao i za naše“, rekao je Blinken.

Pročitajte još

On je u izjavi novinarima nakon onlajn sastanka sa filipinskim ministrom spoljnih poslova Enrikeom Manalom kao ključnu oblast za saradnju naveo klimatske promene i dodao da time Kina „ne kažnjava SAD, nego svet“.

Kina je saopštila u petak da će obustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima, od klimatskih promena do vojnih odnosa i napora za suzbijanje krijumčarenja droge, kao odgovor na ovonedeljnu posetu Nensi Pelosi Tajvanu.

Kina je takođe najavila uvođenje sankcija Pelosi i članovima njene porodice, posle posete koju je označila kao kršenje kineskog suvereniteta.

Kina, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije, u četvrtak je počela vojne vežbe usmerene ka ostrvu.

„Najveći svetski emiter ugljenika sada odbija da se angažuje u borbi protiv klimatske krize“, rekao je Blinken i dodao je da kriza u Tajvanskom moreuzu utiče na ceo region, ali i na ceo svet.

SAD teže deeskalaciji, dodao je i naveo da će dijalog biti važan deo toga.

Blinken je najviši američki zvaničnik koji boravi u poseti Filipinima od kada je 30. juna Ferdinand Markos Mlađi preuzeo dužnost šefa države.

Državni sekretar SAD je tokom posete obišao kliniku za vakcinaciju u Manili, gde se sastao sa grupama koje pomažu u borbi protiv epidemije koronavirusa, a zatim će otići na sajam čiste energije i sastati se sa osobljem američke ambasade.

Komentari

Vaš komentar