Blinken upozorio Lavrova na posledice ako Moskva nastavi sa konfrontacijom

Svet 02. dec 202117:55 > 18:0720 komentara

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je u Stokholmu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da će biti ozbiljnih posledica ako Moskva nastavi sa politikom konfrontacije oko Ukrajine.

Tokom susreta sa Lavrovom na marginama sastanka šefova diplomatija zemalja članica OEBS, Blinken je rekao da je „diplomatija najbolji način da se izbegne kriza“.

„Duboko smo zabrinuti zbog planova Rusije za novu agresiju na Ukrajinu. Tu zabrinutost dele mnogi u Evropi“, rekao je Blinken.

Blinken je ponovio da su SAD „čvrsto posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“ i pozvao na „punu primenu“ mirovnog sporazuma iz Minska iz 2015. godine.

Lavrov je upozorio Blinkena da „svako dalje širenje NATO-a na istok nesumnjivo ugrožava ključne ruske bezbednosne interese“.

Šef ruske diplomatije je optužio Zapad da se „igra vatrom“ kada tvrdi da Rusija nema pravo da se pita o planovima za širenje NATO-a.

Obraćajući se učesnicima sastanka OEBS, Blinken je pozvao Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, da povuče vojnike koje je nagomilala blizu ukrajinske granice, da vrati snage „na normalne mirnodopske pozicije“ i da primeni sporazum iz Minska.

Lavrov je na ministarskom sastanku pozvao Kijev da poštuje obaveze iz sporazuma iz Minska koji predvidja široku autonomiju za pobunjeničke regione na istoku Ukrajine, upozorivši da bi odbijanje toga bio „put ka katastrofi“.

„Želim da bude kristalno jasno: razmeštanje snaga NATO-a u regionima koji su strateški važni za našu bezbednost je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Lavrov kolegama iz OEBS.

Kremlj je ranije danas izrazio zabrinutost zbog „ratoborne retorike ukrajinskog rukovodstva“, navodeći da ona povećava zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba na istoku Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da „agresivna i sve intenzivnija provokativna akcija ukrajinskih vlasti“ na liniji razgraničenja daje osnov za zabrinutost zbog mogućeg razbuktavanja neprijateljstava.

Peskov je kazao da nedavne izjave predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i drugih zvaničnika te zemlje ukazuju da „ukrajinsko rukovodstvo ne isključuje nasilan scenario“.

„Verovatnoća neprijateljstava u Ukrajini ostaje velika“, kazao je Peskov novinarima.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je posle sastanka sa Blinkenom u Stokholmu da Vašington i Kijev „blisko sarađuju na razvoju sveobuhvatnog paketa odvraćanja koji uključuje oštre ekonomske sankcije, sa ciljem demotivisanja Rusije da povuče nove agresivne poteze“.

Kuleba je u Stokholmu razgovarao i sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom o „potrebi da se odvrati Rusija i da se ubrza rad na konkretnim ekonomskim ograničenjima koja će moći da pogode rusku ekonomiju ako Moskva odluči da započne novu fazu agresije protiv Ukrajine“.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici su zabrinuti zbog gomilanja ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, i strahuju da to ukazuje na mogućnost invazije.

Moskva insistira da nema takve namere i optužuje Ukrajinu i njene zapadne saveznike da izmišljaju te tvrdnje kako bi prikrili sopstvene agresivne planove.

Komentari

Vaš komentar