BLOG: „Ispaljeno oko 350 raketa“: Izrael bez odluke o napadu na Iran

Svet 14. apr 202406:50 > 15. apr 2024 00:02 328 komentara
Reuters/Ronen Zvulun

"Presreli smo. Blokirali smo. Zajedno ćemo pobediti", piše u poruci izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na mreži X nakon noćašnjeg napada Irana. Oko 99 odsto projektila presrela je protivvazdušna odbrana van teritorije Izraela, saopštila je vojska. Jedan broj projektila je probio odbranu. Nema izveštaja o direktnim povredama nastalim usled iranskih udara, prema informacijama izraelske hitne službe, javlja CNN. Iran, koji je napad započeo kao "osvetu zbog bombardovanja njihovih diplomatskih objekata u Damasku", objavio da je operacija završena. Izraelska služba tvrdi da je u pitanju zgrada gde su se krili vojnici Kuds jedinice - specijalizovane za špijunažu i nekonvencionalno ratovanje, a koje podržavaju Hamas, Hezbolah, Hute... Strah od eskalacije sukoba u regionu. Bajden poručuje da SAD podržavaju Izrael kad su u pitanju pretnje iz Irana, ali da neće učestvovati u eventualnom napadu na Iran. Teheran upozorava - udariće jače ako Izrael bude odgovorio na ove napade.

Podsetimo, prvo je javljeno da je više od 100 dronova Iran uputio u svom napadu na Izrael, nešto oko 22h po srednjeevropskom vremenu. Uz to, poslao je i krstareće i balističke rakete. Prema jutrošnjim podacima – ukupno je lansirano oko 300 projektila. Američki zvaničnici navode da su američke snage na Bliskom istoku presrele više od 70 dronova i najmanje tri balističke rakete.

Nešto pre 1h po srednjeevropskom vremenu u Jerusalimu, ali ubrzo i u drugim delovima zemlje, čule su se eksplozije i sirene za vazdušnu opasnost. Primećeno je dejstvo protivvazdušne odbrane na nebu iznad Izraela. Izraelska vojska je presrela, kako je saopšteno, jedan broj dronova, a američki zvaničnici su potvrdili da su i njihove snage na Bliskom istoku uspele da neutralizuju neke od bespilotnih letelica. Iranska revolucionarna garda upozorila je SAD da će bilo koji čin protiv Irana imati recipročnu reakciju. I britanski i jordanski avioni su se uključili u odbranu Izraela.

SAD saopštile da podržavaju Izrael, ali da neće učestvovati u eventualnom napadu na Iran.

Pratimo situaciju iz sata u sat

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare