Borba protiv gladi: Agencija UN postavila cilj povećanja proizvodnje akvakulture do 2030.

Svet 22. feb 202423:34 0 komentara
Pixabay/Chickenonline

Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je da je postavila cilj da poveća proizvodnju akvakulture za 35 odsto do 2030. godine kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za morskim plodovima u borbu protiv globalne gladi i pothranjenosti.

U izveštaju usvojenom na kraju trodnevne regionalne konferencije za Aziju i Pacifik u glavnom gradu Šri Lanke, Kolombu navodi se da su zvaničnici rekli da je svetska proizvodnja akvakulture porasla za 54 odsto od 2011. godine i da je i dalje jedan od najbrže rastućih poljoprivrednih sektora.

Novi zadati cilj FAO je deo plana „Plave transformacije“ koji nastoji da transformiše svetske sisteme morske hrane do početka sledeće decenije.

Pročitajte još

Procenjuje se da će gotovo 600 miliona ljudi u svetu biti pothranjeno do 2030. godine, ali napredak se očekuje u regionu Azija-Pacifik gde se procenjuje da će broj neuhranjenih pasti sa sadašnjih 371 miliona na 202 miliona do 2030. godine.

Izvršna direktorka odeljenja za ribolov i pomorstvo FAO Andžela Lentisko je rekla da oblasti ribolova i akvakulture „igraju veoma važnu ulogu u rešavanju problema nesigurnosti sa hranom u regionu“, i dodala je da FAO pomaže zemljama članicama da razviju ovaj sektor.

Zemlji domaćinu konferencije Šri Lanki FAO je pomogao sa više projekata sa ciljem da se unapredi njena industrija ribolova, koja ima ključnu ulogu za njenu ekonomiju i obezbeđuje sredstva za život za više od 2,5 miliona ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!