Borel će zemljama članicama EU preporučiti uvođenje sankcija Rusiji

Svet 09. feb 202118:407 komentara
Tanjug via Olivier Hoslet, Pool via AP

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, koji je prošle nedelje bio u poseti Rusiji, najavio je da će zemljama članicama Unije preporučiti uvođenje sankcija protiv te države.

„Ruska vlada se nalazi na autoritarnom putu i ​​pokazuje se bez milosti u aferi Navaljnog… Bilo bi dobro predvideti sankcije. Iskoristiću svoje pravo na inicijativu i daću predloge koji će kombinovati i akcije za borbu protiv dezinformacije i sajber napada“, rekao je Borel u Evropskom parlamentu.

Očekuje se da će te predloge Borel podneti ministrima spoljnih poslova EU na sastanku 22. februara. Usvajanje sankcija zahteva jednoglasnost svih članica Unije.

EU ima nekoliko kategorija osnova za uvođenje sankcija – kršenje ljudskih prava, upotreba hemijskog oružja, sajber napadi, terorizam, od kojih su prve tri stavke već korišćene za kažnjavanje ruskih vlasti.

„Između EU i Rusije više ne vlada poverenje, a ekonomski odnosi potkopani su sankcijama uvedenim posle aneksije Krima“, rekao je Borel.

On je rekao da je njegova poseta Rusija imala dvostruki cilj – izložiti stav EU o aferi Navaljni i videti da li ruske vlasti žele da preokrenu negativni trend u odnosima sa EU.

„Odgovor je bio: ‘Ne!’. Njih ne zanima što nastavljamo da se usredsređujemo na odbranu ljudskih prava. Međutim, ne možemo da ćutimo o tome“, rekao je visoki evropski zvaničnik.

Komentari

Vaš komentar