Borel: EU mora ozbiljno da shvati Putinove pretnje o nuklearnom oružju

Svet 24. sep 202212:37 16 komentara
EK, EU zastave
Kenzo Tribouillard / AFP

EU mora ozbiljno da shvati pretnje Vladimira Putina o tome da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje u sukobu u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Borel je ocenio u intervjuu za BBC da je rat dostigao „opasnu tačku“.

Pročitajte još

On je ovo izjavio u vreme kada Rusija počinje delimičnu mobilizaciju i sprema se da pripoji četiri ukrajinske oblasti gde su organizovani referendumi o pripajanju Rusiji.

„Svakako je ovo opasan trenutak zato što je ruska vojska priterana u ćošak, a Putinova reakcija – pretnja da upotrebi nuklearno oružje, jako je loša“, rekao je Borel.

U obraćanju naciji ranije ove nedelje Putin je rekao da njegova zemlja ima „razno razorno oružje“ i da će „upotrebiti sva raspoloživa sredstva koja su joj na raspolaganju“, dodajući da „to nije blef“.

„Kad ljudi kažu da to nije blef, morate da ih shvatite ozbiljno“, rekao je Borel.

Borel je odbacio zabrinutost da su zalihe oružja u EU niske i rekao da Unija mora da nastavi da pruža vojnu pomoć Ukrajini kao i da primenjuje ekonomske sankcije na predsednika Putina i njegove saveznike i da sprovodi diplomatsku aktivnost.

Putin je suočen sa porazima na bojnom polju, sa ruskim snagama potisnutim u ukrajinskoj kontraofanzivi.

Putinove snage su u lošem položaju, slažu se analitičari, ali Borel je rekao da mora da se dođe do „diplomatskog rešenja“ koje čuva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

„Inače, mogli bi da završimo rat, ali nećemo imati mir i imaćemo još jedan rat“, rekao je Borel.

Borel je priznao da je porast cena energenata izazvan sukobom zabrinjavajući.

Visoki predstavnik EU pozvao je Putina da odigra svoju ulogu u postizanju rešenja putem pregovora, dodavši da je „potrebno dvoje za tango“.

„Svako ko je otišao u Moskvu u Kremlj da razgovara sa Putinom vratio se sa istim odgovorom ‘Ja (Putin) imam vojne ciljeve i ako ne dobijem te vojne ciljeve nastaviću da se borim’. To je svakako zabrinjavajući smer, ali mi moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu“, rekao je Borel.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare