Borel: Ministri spoljnih poslova G20 jedinstveni u stavu – rešenje sa dve države jedini put mira u izraelsko-palestinskom sukobu

Svet 22. feb 202419:51 2 komentara
REUTERS/Susana Vera

Ministri spoljnih poslova Grupe 20, koji su se sastali u Brazilu, jedinstveni su u stavu da je rešenje sa dve države jedini put mira u izraelsko-palestinskom sukobu, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

„Svi su ovde za to, svi. Nisam čuo da je bilo ko protiv toga. Postoji snažan zahtev za rešenjem sa dve države, to je konsenzus među nama“, rekao je Borel, prenosi Hina.

On je istakao da je zajedniči stav svih članica G20 da neće biti ni mira, ni održive sigurnosti za Izrael sve dok Palestinci ne dobiju jasnu političku perspektivu da izgrade svoju državu.

Borel je ukazao da se kriza u Gazi preliva i na Zapadnu obalu, koja „apsolutno kipti od napada izraelskih doseljenika na palestinske civile“.

Pročitajte još

Šef evropske diplomatije je rekao da je zatražio od Brazila, kao domaćina skupa, da objasni svetu da su svi koji su prisustvovali sastanku za to rešenje.

„Moramo mobilisati naš politički kapacitet da zagovaramo da se to rešenje primeni, inače su to samo lepe želje“, kazao je Borel i dodao da očekuje da će arapske zemlje u narednom periodu predložiti mirovno rešenje za Gazu.

Netanjahu i njegova desničarska koaliciona vlada i dalje odbacuju mogućnost uspostavljanja palestinske države, uprkos tome što i glavni izraelski saveznik SAD i dalje govore da je rešenje sa dve države jedini održivi način da u regionu dođe do trajnog mira.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare