Borel odao počast „hrabrim ženama Ukrajine“

Svet 08. mar 202219:151 komentar
REUTERS/Alexandros Avramidis

Visoki predstavnik EU Žozep Borel odao je, povodom Međunarodnog dana žena, posebnu počast "hrabrim ženama" Ukrajine koje su pod agresijom ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Žene plaćaju neviđenu cenu zbog ratova. Želim da odam počast hrabrim ženama Ukrajine koje su pod Putinovom agresijom. Onima koje se suprotstavljaju Kremlju u Rusiji, ili onima koje se bore za svoja prava u Avganistanu“, rekao je Borel u video izjavi objavljenoj na Tviteru.

Borel je ukazao da se ove godine Međunarodni dan žena obeležava u jednom od najtežih trenutaka za istoriju Evrope, zbog invazije na Ukrajinu koju je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin. Naglasio je da žene mogu moćno da deluju za promene i za mir.

„Putin uništava mir i preti kontinentu i celom svetu i zbog toga nedužni civili i njihova deca i iznad svih žene strahuju za svoj život, bore se i primorane su da ostave svoje voljene“, rekao je Borel.

Visoki predstavnik je rekao da takođe želi da govori o hrabrim Ruskinjama koje demonstriraju protiv Putina i rata u Ukrajini, nekad uz opasnost po sopstveni život, i o ženama koje vide kako se njihovi sinovi, muževi i braća pod rizikom šalju da se bore protiv sopstvene braće u Ukrajini.

Sve te žene plaćaju neviđenu cenu, kao i mnoge druge širom sveta, bilo da je to u Avganistanu, Etiopiji, Venecueli i Siriji, a ipak su moćne u delovanju za promene i mir, rekao je Borel. Potrebne su nam žene za uspešne promene, vladavinu i politiku, naglasio je on.

„Kao Evropska unija želimo da nastavimo da promovišemo i podržavamo puno učešće žena u svim sferama javnog života, osnaženje žena je integralni deo naše spoljne politike i u radu sa našim bilateralnim i multilateralnim partnerima i saradnji sa civilnim društvom da povećamo glasove žena i devojčica“, poručio je zvaničnik EU.

Rekao je da bi voleo da zaštita prava žena bude veća, ali je dodao da nažalost to još nije slučaj i naglasio da će EU nastaviti da stoji uz „hrabre žene iz Ukrajine i drugde“ koje brane svoja prava da žive slobodne i u miru i da rade šta hoće i budu šta hoće.

Komentari

Vaš komentar