Borel: Osnivanje palestinske države bila bi najbolja garancija bezbednosti Izraela

Svet 21. nov 202308:22 11 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ocenio je da bi osnivanje palestinske države bio najbolji način za osiguranje bezbednosti Izraela.

Borel je održao video sastanak sinoć sa ministrima spoljnih poslova 27 zemalja članica EU posle posete Bliskom istoku gde je razgovarao o ratu Izraela protiv palestinskog Hamasa.

On je rekao da je izvukao takav „fundamentalni politički zaključak“ iz razgovora obavljenih u regionu. ; „Mislim da je najbolja garancija za bezbednost Izraela osnivanje palestinske države“, naveo je Borel u pisanom zaključku.

On smatra da Izrael ne bi trebalo da okupira Gazu posle okončanja sukoba i da bi kontrolu nad tom teritorijom trebalo predati Palestinskoj upravi.

Borel je upozorio na očajnu humanitarnu situaciju u Gazi i ocenio da je rezolucija Saveta bezbednosti UN koja poziva na humanitarne pauze veliki korak napred, ali da se mora osigurati njena hitna primena.

Uz to postoji bojazan da sukob rasplamsa nestabilnu situaciju na okupiranoj Zapadnoj obali i od uključivanja novih učesnika.

„U svetlu pojačanog nasilja ekstremista i (jevrejskih) naseljenika protiv Palestinaca postoji realan rizik da situacija eskalira“, upozorio je visoki komesar EU, dodajući da su izveštaji o brodu koje su oteli jemenski Huti još jedan zabrinjavajući znak da postoji rizik od prelivanja sukoba u region.