Borel prima platu od 20.000 evra, ali uzima i penziju iz spornog fonda EU

Svet 08. dec 202214:4127 komentara
Izvor: ATTA KENARE / AFP

Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, trenutno uzima penziju iz fonda Evropskog parlamenta koji ima dug oko 400 miliona evra i koji bi mogao da zahteva spasavanje od poreskih obveznika u trenutku kada inflacija i visoki troškovi energije pogađaju mnoge Evropljane.

Ovaj 75-godišnji socijalista ima pravo na isplatu penzije koja dolazi uz njegovu mesečnu platu od preko 20.000 evra, ne uključujući beneficije, piše „EU obzerver“.

„Da. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost uzima penziju iz ovog dobrovoljnog penzijskog fonda“, potvrdio je Borelov portparol u mejlu.

Ali šema, poznata i kao dobrovoljni penzijski fond Evropskog parlamenta, pokazala se kontroverznom s obzirom na to da ima ogroman deficit koji nastavlja da raste.

Razlika između budućih obaveza i neto vrednosti imovine penzionog fonda na dan 31. decembra 2018. godine iznosila je 286,1 milion evra. Ovo se povećalo na 379 miliona evra od 31. decembra 2021.

Fond bi trebalo da propadne između 2024. godine, godine evropskih izbora, i 2026. godine, i tada će poreski obveznici biti primorani da spasu plan koji se pokazao kao glavobolja za rukovodstvo Evropskog parlamenta.

Parlament nije uspeo da pronađe rešenje, postavljajući škakljiva pitanja poslanika EP koji nadgledaju budžet.

Među njima su Monika Holmajer, nemačka evroposlanica i Johan van Overtveld, bivši belgijski ministar finansija.

U zajedničkom pismu predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli ranije ove godine, oni kažu da fond predstavlja „potencijalne razorne rizike po ugled za Evropski parlament“.

Kažu da nema „rešenja za budućnost, iako se zna da će dobrovoljni penzijski fond u bliskoj budućnosti biti nesolventan“, navodi „EU obzerver“.

Komentari

Vaš komentar