Borel: Razaranja u Gazi uporediva sa razaranjem nemačkih gradova u Drugom svetskom ratu

Svet 09. dec 202300:00 19 komentara
Reuters/ Handout

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel uporedio je strašno razaranje izazvano izraelskim napadima u Pojasu Gaze sa razaranjem nemačkih gradova tokom Drugog svetskog rata.

Borel je u razgovoru za špansku državnu televiziju „RTVE“ kazao da je akcija bombardovanja u palestinskoj enklavi već sada „jedna od najintenzivnijih u istoriji“.

Povezane vesti

Oštro je osudio nivo razaranja gradova u Pojasu Gaze koji je „uporediv, ako ne i viši, sa nivoima razaranja nemačkih gradova tokom Drugog svetskog rata.“

Borel je takođe rekao da se nada da će Evropa poduzeti mere da „zaustavi nasilje nad Palestincima u okupiranim područjima“, misleći na Zapadnu obalu i istočni Jerusalem, gde je najmanje 271 osoba ubijena u napadima izraelskih vojnika i doseljenika od 7. oktobra.

Upozorio je da je najnoviji porast nasilja na tim područjima omogućio proširenje izraelske okupacije „četiri puta više nego pre 30 godina kada je potpisan sporazum iz Osla“.

Borel je naglasio da trenutna situacija značajno otežava dvodržavno rešenje s ciljem okončanja sukoba između Izraela i Palestine.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i Izrael 1993. godine potpisali su Sporazum iz Osla koji je Palestincima omogućio oblik građanske vlasti. Pregovori, međutim, nisu uspeli da osiguraju mirovni sporazum koji bi doveo do uspostavljanja države Palestine.

Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) propali su u aprilu 2014. godine, kada je Tel Aviv odbio da zaustavi izgradnju naselja i oslobodi palestinske zatvorenike privedene u periodu pre 1993. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare