Borel: Razaranje u Gazi proporcionalno možda veće nego u Nemačkoj

Svet 11. dec 202321:17 7 komentara
REUTERS/Ahmed Zakot

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) ocenio je danas da je situacija u Pojasu Gaze "katastrofalna, apokaliptična" i da je razaranje proporcionalno "čak i veće" od onog u Nemačkoj u Drugom svetskom ratu.

Borel je posle sastanka ministara spoljnih poslova EU rekao da je posledica izraelskog vojnog odgovora na napade Hamasa 7. oktobra „neverovatan broj civilnih žrtava“.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze objavilo je danas da je u izraelskim bombardovanjima te palestinske teritorije od početka rata između Izraela i palestinskog islamskog Hamasa 7. oktobra poginulo 18.205 ljudi.

Visoki predstavnik EU je rekao da su smrtonosni napadi Hamasa zacementirali mesto te organizacije na EU listi terorističkih, ali je dodao da smatra izraelsku vojnu operaciju nesrazmernom zbog smrti mnogih civila i velike štete pričinjene civilnoj imovini i infrastrukturi.

On je naglasio da ljudska patnja predstavlja izazov bez presedana za međunarodnu zajednicu, te da civilne žrtve čine 60 do 70 odsto ukupnog broja poginulih i da je 85 odsto stanovnika interno raseljeno.

„Uništenje zgrada u Gazi je proporcionalno manje-više ili čak veće nego razaranje koje su pretrpeli nemački gradovi tokom Drugog svetskog rata“, rekao je Borel.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare