Borel: Ruska vojska bombarduje i granatira sve u Ukrajini – mnogo civila strada

Svet 04. mar 202217:13 > 17:22 3 komentara
SERGEY BOBOK / AFP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel kazao je da ruska vojska "bombarduje i granatira sve u Ukrajini".

„Ono što danas vidimo je ružno lice rata koji je ponovo buknuo na našim granicama. I Rusi bombarduju i granatiraju sve: bolnice, kuće, škole. Mnogo je civilnih žrtava. Ovo je varvarski način za vođenje rata“, rekao je Borel novinarima pred današnji sastanak Saveta za spoljne poslove EU, prenosi CNN.

Povezane vesti

On je apelovao na ruskog predsednika Vladimira Putina da obustavi granatiranje i bombardovanje.

„Putin mora da zaustavi ovaj rat. Ostajemo ujedinjeni u zahtevu da rat bude prekinut. Zaustaviti i izbeći ubijanje nevinih ljudi“, dodao je Borel.

Šef evropske diplomatije je kazao da će Savet za ljudska prava UN uskoro „pokrenuti misiju kako bi ustanovio kršenja ljudskih prava koja se dešavaju na ukrajinskoj teritoriji“.

SAD i drugi zapadni zvaničnici rekli su za CNN da se očekuje da Rusija pojača gađanje civilnih žrtava i da se okrene strategiji „sporog neutralisanja“ ukrajinske vojske.

CNN navodi da je za tri dana utvrdio geografsku lokaciju 13 incidenata u koje su umešani civili, dok su se napadi na Harkov intenzivirali. CNN je takođe analizirao i potvrdio digitalne dokaze, koji uključuju video snimke i fotografije od nekoliko indiskriminišućih napada u gradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare