Borel: U ponedeljak nove sankcije Belorusiji zbog migrantske krize

Svet 14. nov 202121:4514 komentara
Izvor: Leonid Scheglov/BelTA/Handout via Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da će na sastanku ministara spoljnih poslova država članica EU u ponedeljak biti usaglašene sankcije za Belorusiju, a odnosiće se na pojedince i institucije umešane u migrantsku krizu na granici sa Poljskom.

Povezane vesti

U intervjuu za francuski „Žurnal di dimanš“ Borel je rekao da je sve spremno da se sankcije prošire na avioprevoznike i turističke agencije koje su učestvovale u prebacivanju migranata iz Iraka, Sirije i drugih zemalja na granicu sa Poljskom, a njihovim čelnicima će biti zabranjeno da putuju u Evropsku uniju, uz zamrzavanje računa koje imaju u Evropi, preneo je Politiko.

Prema njegovim rečima, sankcije će se odnosti na tridesetak ljudi iz administracije beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji su direktno umešani u aktuelnu migrantsku krizu.

Borel je kazao da su migranstska kriza i strah zbog gomilanja ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom jasno ukazali na neophodnost veće integracije Evropske unije u odbrani.

„Evropa je u opasnosti, a Evropljani to ne shvataju. U današnjem svetu više se ne teži miru. Na delu je sukob mesoždera u kojem biljojedi imaju malo šansi da prežive“, kazao je Borel.

Komentari

Vaš komentar