Borel: Ukrajina i Moldavija će dobiti status kandidata za članstvo u EU

Svet 23. jun 202219:59 6 komentara
REUTERS/Johanna Geron

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel kazao je da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za članstvo u EU, uz razumevanje da ima još nekih uslova koji treba da budu ispunjeni. Što se Gruzije tiče, dodao je, takođe postoji jasan put ka EU.

On je pred početak zasedanja Evropskog saveta u Briselu, takođe naveo da će lideri država i vlada Unije razgovarati o posledicama rata u Ukrajini, saopštila je Služba EU za spoljne poslove.

„Veoma smo zabrinuti zbog posledica rata kada se radi o cenama i nestašici hrane. Strahujemo da Rusija pokušava da izazove glad u mnogim zemljama koje zavise od njenog žita i blokira ukrajinske žitarice da budu izvezene“, kazao je Borel.

Dodao je da EU podržava napore UN da se odblokiraju ukrajinske luke i preispitujemo naše sankcije kako bismo bili sigurni da ništa ne sprečava izvoz hrane i đubriva iz Rusije.

„Ali cene rastu – u Africi su cene skočile za 60 odsto. To će sigurno stvoriti mnogo problema u mnogim afričkim zemljama, i trudićemo se da ih podržimo koliko god možemo“, poručio je Borel.

Predsednica EU: Status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju – istorijska odluka

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola kazala je da je status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju istorijska odluka, dodajući da te zemlje Uniju mogu da gledaju kao svoju kuću i da se bore za iste vrednosti.

Povezane vesti

Ona je na konferenciji za novinare u Briselu ukazala da je Evropski parlament među prvima pozivao da se donese odluka o davanju statusa kandidata.

„Nećemo se vraćati na svet od pre 24. februara, već ćemo samo ići napred. Ako je ikada bilo vreme za više Evrope, to je sada“, poručila je Mecola.

Istakla je da će odluka o dodeli statusa kandidata ojačati Ukrajinu, kao i slobodu i demokratiju, a Evropsku uniju će staviti na pravu stranu istorije, jer, kako je kazala, Ukrajina „bije našu bitku“.

Poručila je i da ne treba umanjivati značaj statusa kandidata za članstvo, jer on nosi veliki potencijal za reforme i razvoj.

„Kada zemlja dostigne uslove za naredni korak, moramo kao Unija da budemo spremni i da se ne krijemo iza političkih izgovora da se taj naredni korak ne desi“, rekla je Mecola.

Ona je istakla da je insistirala da se ne sme odustati od klimatske agende, da se moraju boriti protiv ruske propagande i da se mora znati da za nedaće nisu krive sankcije, već vlast u Rusiji, a smata i da EU mora nastaviti da pruža podršku Ukrajini i da vrši pritisak na Rusiju, jer EU „ne sme biti ona koja je trepnula prva“.

Komentari (6)

Vidi sve komentare