Borel: Za žaljenje što Rusija nije htela konstruktivniji dijalog sa EU

Svet 07. feb 202121:50 > 21:51
Žozep Borel
HANDOUT / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izrazio je duboku zabrinutost zbog odbijanja Rusije da sa EU ima "konstruktivniji" dijalog i pozvao zemlje Unije da odluče o daljim merama, uključujući mogućnost sankcija.

„Ruske vlasti nisu želele da iskoriste priliku za konstruktivniji dijalog sa EU. To je za žaljenje… Na državama članicama je da odluče o narednim koracima, a to bi moglo da uključi sankcije“, naveo je Borel na Tviteru po povratku iz posete Moskvi.

Šefovi diplomatija EU imaće 22. februar sastanak na kojem će razmotriti posetu Borela Rusiji od 4. do 6. februara.

Povezane vesti

Ministri treba da odluče o merama prema Rusiji, koja odbija da pusti na slobodu zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog i koja je proterala trojicu evropskih diplomata dok je Borel bio na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Odluka o sankcijama treba da bude jednoglasna na predlog država članica EU. Borel kao šef diplomatije može da uputiti preporuke na osnovu izveštaja o poseti.

Moskva je tokom posete Borela proglasila nepoželjnim osobama diplomate Nemačke, Poljske i Švedske zbog navodnog učestvovanja u neodobrenim protestima koji su održani u znak podrške uhapšenom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova je navedeno da su postupci diplomata „neprihvatljivi i nespojivi sa njihovim diplomatskim statusom“.

Komentari

Vaš komentar