Borel: Zapadni Balkan za EU ostaje strateški region

Svet 01. dec 202114:26 5 komentara
Reuters/Ints Kalnins

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da za Evropsku uniju Zapadni Balkan ostaje strateški region, a njegova stabilnost pitanje od najveće važnosti.

Uoči sednice o Zapadnom Balkanu na ministarskom sastanku NATO u Rigi, Borel je pozvao na reformu izbornog zakona u BiH i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Borel je izrazio zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini, gde su „poslednjih dana uočene tenzije i pokušaji da se poništi 26 godina mira i stabilnosti“ i pozvao na sprovođenje reformi neophodnih da se očuva jedinstena država i reformiše izborni zakon.

Borel je naveo da je poslednjih meseci, tokom leta, dosta tenzija bilo i na Kosovu i Srbiji i podvukao da je potrebno da se nastavi dijalog.

„Situacija se smirila, ali i dalje postoji potreba da se vratimo na dijalog, da nastavimo dijalog. Ne postoji drugi način da se situacija stabilizuje“, dodao je.

On je rekao da je Ukrajina, iako nije tema današnje sednice o Zapadnom Balkanu, pitanje od najveće važnosti i naglasio da su za Evropsku uniju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine iznad svega.

„I mi ćemo stajati čvrsto i odlučno uz Ukrajinu pred svakim pokušajem podrivanja njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, dodao je.

Na pitanje šta može biti odgovor EU na gomilanje ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom, Borel je rekao da krizu treba sprečiti, jer će ako ona počne, biti mnogo teže suočiti se sa njom.

„Mora se učiniti sve kako bi bilo jasno da će svaka agresija na Ukrajinu imati snažan odgovor“, rekao je.