Boris Džonson preživeo glasanje o nepoverenju

Svet 06. jun 202222:04 > 22:15 11 komentara
Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali, Pool

Premijer Velike Britanije Boris Džonson preživeo je glasanje o nepoverenju koje su pokrenuli nezadovoljni članovi njegove Konzervativne partije.

Pročitajte još:

Za smenu Džonsona glasalo je 148 poslanika Konzervativne partije, dok je za njegov ostanak glasalo 211 poslanika. Ukupno je glasalo 359 poslanika.

Procentualno izraženo, Džonson je zadržao podršku 58,8 odsto torijevaca u parlamentu. Bivša premijerka Tereza Mej je tokom sopstvenog glasanja o nepoverenju 2018. godine imala podršku od 63 odsto, ali je bez obzira na pobedu podnela ostavku nakon nekoliko meseci, jer je smanjena podrška otežala funkcionisanje njenog kabineta, podseća BBC ali navodi i da sledbenici Džonsona tvrde da je situacija sada drugačija.

Do glasanja o nepoverenju Džonsonu je došlo nakon gneva zbog izveštaja u kojem se detaljno opisuje kršenje mera i organizovanja zabava u premijerovoj rezidenciji u Dauning stritu, tokom karantina uvedenog zbog pandemije koronavirusa.

Stoga je jedan broj konzervativnih poslanika izrazio zabrinutost može li Džonson (57) i dalje da upravlja Britanijom, koja je suočena s rizikom od recesije, rastom cene goriva i hrane, a trenutno i s saobraćajnim haosom u Londonu zbog štrajka.