Boško Jakšić: Dva moguća motiva za atentat na Roberta Fica

Svet 15. maj 202420:16 52 komentara
REUTERS/Radovan Stoklasa - N1

Još uvek ne znamo dovoljno o motivu atentata na slovačkog premijera Roberta Fica, ali osim političkog, motiv može da bude i finansijske prirode, rekao je za N1 politički analitičar Boško Jakšić.

Kako navodi, u odnosu na Poljsku i Češku, Slovačka je više okrenuta ka Rusiji.

Fico je u svojoj kampanji obećavao da će ukinuti vojnu pomoć Ukrajini, ali tu pretnju nije mogao da ostvari jer je morao da učini uslugu svom koalicionom partneru. Ali on se i dalje protivi sankcijama Rusiji koje smatra ‘beskorisnim'“, objasnio je Jakšić.

Takvom politkom, koja je veoma bliska politici Viktora Orbana, on pravi velike probleme Evropskoj uniji i NATO-u, čija je Slovačka članica, naveo je.

Povezane vesti

„Ono što razlikuje Fica od Orbana jeste da Slovačka ima veoma razvijeno i snažno civilno društvo i teže prolaze pokušaji autoritarne vladavine poput Mađarske“, objasnio je on.

Mi ne znamo koji su motivi ovog atentata, da li su politički ili možda finansijski, istakao je Jakšić.

„Imajući u vidu da je Fico umešan u ozbiljne korupcionaške afere i 2018. praktično najuren sa vlasti posle velikih demonstracija i ubistva novinara. Taj njegov finansijski bekgraund bi mogao da bude uslovno govoreći jedan od motiva ovog atentata“, rekao je.

Iz Slovačke dolaze komentari da je atentat kulminacija podela u društvu, a analitičari iz te zemlje podećaju da i odlazeća predsednica Zuzana Čaputova dobija brojne pretnje.

Čaputovoj ističe mandat u junu, ali ona se sve vreme trudila da blokira Ficovu prorusku poltiiku, objasnio je Jakšić.

„Međutim, funkcija predsednika u Slovačkoj je ceremonijalna i nema neku težinu. Svu vlast jeste imao Fico. Sama činjenica da se on četvrti put vratio na vlast jeste bila iznenađujuća jer je na neki način ukazivala na podele u slovačkom društvu. Moguće ih je i odavde naslutiti. Nisu svi za Rusiju, nisu svi za Putina, veliki deo stanovništva želi da Slovačka ostane u EU, da bude lojalna članica NATO-a. Te političke trzavice mogu nekoga da navedu na pokušaj atentata, ali ponavljam da nemamo dovoljno podataka o mogućem motivu, da li je politički, finansijski ili neke treće vrste“, zaključio je on.

Podsetimo, na konferenciji za medije nešto posle 20 častova slovački ministar unutrašnjih poslova izjavio je da je motiv atentata političke prirode.

Sve o atentatu na premijera Slovačke čitajte u našem BLOGU.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare