Brat i sestra oslobođeni iz Hamasovog zarobljeništva, dočekala ih tužna vest

Svet 28. nov 202311:08 0 komentara
CNN

Uoči petog dana primirja između Izraela i Hamasa, Izrael je do sada oslobodio 150 palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje 69 talaca koje je držao Hamas. Svih pedeset dana koliko su Noam i Alma Or bili zatočeni u Gazi, jedna je misao držala brata i sestru: ponovni susret s majkom, od koje su razdvojeni od 7. oktobra i Hamasovih napada na njihovu zajednicu. Dočekala ih je tužna vest.

Kada su Noam (17) i Alma (13) zajedno pušteni u subotu, “san je raspršen činjenicom da je ona ubijena”, kazao je njihov rođak Ahal Besorai.

“Moja sestra, njihova mama, ubijena je 7. oktobra. Deca to nisu znala”, rekao je govoreći za CNN s Filipina. “Mislili smo da su bili zajedno kad su oteti, ali su bili razdvojeni od samog početka”.

“Kada su prvi put prešli granicu i ponovo se susreli s bakom i starijim bratom, prva vest s kojom su se morali suočiti bila je činjenica da im mama više nije živa. I to je za njih bio užasno emotivan i traumatičan trenutak”, dodao je Besorai.

Njihov otac se i dalje vodi kao nestao, i veruje se da je zatočen u Gazi.

Ova porodica je živela u kibucu Be’eri, usko povezanoj poljoprivrednoj zajednici od oko 1100 stanovnika, smeštenoj blizu granice s Gazom. Ali idilični kibuc postao je 7. oktobra poprište krvoprolića i razaranja, kao jedna od glavnih meta Hamasovih militanata koji su upali preko granice i stavili pod opsadu obližnje zajednice.

Prema zvaničnim podacima Izraela, Hamasovci su ubili više od 120 stanovnika Be’erija, uključujući decu, i oteli druge. Militanti Hamasa širom južnog Izraela toga su dana ubili oko 1200 ljudi, većinom civila.

Usred ovog haosa i terora Noam i Alma su odvojeni od svojih roditelja i uzeti kao taoci. Dok su bili u Gazi, odvedeni su u kuću i držani u sobi s drugom ženom iz njihovog kibuca, rekao je Besorai, koji je takođe odrastao u Be’eri.

Nije detaljno opisao kroz što su braća i sestre prošli, rekavši da ne želi povećati teret porodice čiji su članovi još uvek taoci. Ali, rekao je, “nije bilo ugodno, u najmanju ruku. Bilo je užasno“.

Veruje se da je Hamas držao više od 200 talaca u Gazi pre oslobađanja dogovorenog s Izraelom. Prema prelomnom sporazumu o primirju, grupe izraelskih državljana i drugih državljana su oslobađane svaki dan od prošlog petka, dok je Izrael pustio palestinske žene i djecu iz svojih zatvora, od kojih mnogi nikada nisu bili optuženi niti osuđeni.

Prvoo četvorodnevno primirje produženo je u ponedeljak za dodatna dva dana, jer su priče počele da cure iz porodica oslobođenih talaca, dajući prvi uvid u to kakav je život bio u zarobljeništvu.

Noam, Alma i treća žena u njihovoj sobi delili su dnevnik, ali braći i sestrama nije bilo dopušteno da ga nose sa sobom tokom puštanja na slobodu, rekao je Besorai. Zapravo, uopšte nisu shvatili da su pušteni, a Hamas je preduzeo mere da prikrije tu činjenicu od trećeg taoca, dodao je.

Militanti su braću i sestre izveli iz sobe “na način da idu u WC, zatim su im stavili lisice na ruke, povez preko očiju, odveli ih do automobila koji ih je odvezao do mesta gde ih predaju Crvenom krstu. Pokušali su da to sakriju od gospođe koja je ostala sama, pa je možda (to) izvršilo neki psihički pritisak na nju”, rekao je Besorai.

Čak i nakon onoga što su braća i sestre proživeli, Noam – kojeg je Besorai opisao kao “predivnu osobu” – izrazio je suosećanje za one u krizom pogođenoj Gazi, gde je više od 14.800 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra prema podacima lokalnih zdravstvenih vlasti.

“Kada su išli (od vozila Hamasa) do Crvenog krsta, i držali se za ruke, Noam je rekao svojoj sestri Almi, da mu je samo žao jer su bili okruženi Gazancima, civilima. Rekao je: ‘Tako mi ih je žao jer oni ostaju ovde, a mi idemo kući’”, rekao je Besorai.

Sada kada su braća i sestre slobodni, porodica je usresređena na njihov oporavak; izgubili su na težini tokom poslednja dva meseca, ali inače su “poprilično u redu”, rekao je Besorai. Ipak, brine se zbog danka koji im je uzelo zatočeništvo i traume koja bi mogla ostati.

“Kada sam razgovarao s njima, prvi put kada sam razgovarao s Almom, 13-godišnjom nećakinjom, imala je ogroman osmeh i svetlucave oči kada je došla na Zoom poziv”, rekao je.

“I ovo mi je ostalo u glavi: Šta se krije iza ovih svetlucavih očiju? Šta je duboko u njima nakon ove strašne kušnje? Samo mi je jako teško proceniti”, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!