Brazil rizikuje da izgubi kontrolu nad Amazonom

Svet 08. dec 202207:445 komentara
Izvor: REUTERS/Bruno Kelly/File Photo

Brazil rizikuje da izgubi kontrolu nad svojim amazonskim prašumom zbog organizovanog kriminala i trgovaca ljudima koji koriste region za šverc droge, upozorio je u sredu sudija Vrhovnog suda Luis Roberto Barozo.

Povezane vesti

Barozo je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da doprinese finansiranju i idejama za podsticanje održivog razvoja koji bi sačuvao amazonsku prašumu, najveću na svetu, i pomogao 25 miliona ljudi koji tamo žive.

Amazon apsorbuje ogromne količine gasova staklene bašte odgovornih za globalno zagrevanje, a njihovo očuvanje se smatra ključnim za borbu protiv klimatskih promena.

„Postoji realan rizik od gubitka suvereniteta Amazonije, ne u korist bilo koje druge zemlje, već u korist organizovanog kriminala“, rekao je sudija koji je takođe učestvovao na nedavnim klimatskim pregovorima Ujedinjenih nacija COP27 u Egiptu (u novembar).

On je ocenio i da međunarodno finansiranje ne ugrožava brazilski suverenitet nad Amazonom, kako je izjavio ekstremno desničar Brazila Žair Bolsonaro.

Naprotiv, potrebna je strana podrška da se zaustavi degradacija prašume i pomogne brazilskoj državi da uspostavi red i zakon u Amazoniji.

„Brazilske vlasti će morati da budu veoma posvećene borbi protiv ekoloških zločina kao što su nelegalna seča šuma i rudarstvo, seča šuma, otimanje zemlje i ubijanje zaštitnika šuma“, rekao je Barozo.

Pod Bolsonarovim vođstvom, ilegalne aktivnosti su porasle u Amazonu, podstaknute smanjenjem zaštite životne sredine i smanjenim finansiranjem agencija za sprovođenje zakona.

Bolsonarova vlada je takođe paralisala Amazon fond u koji su Norveška i Nemačka dale više od milijardu dolara za podršku održivim projektima u regionu.

Fond će biti ponovo pokrenut kada novoizabrani predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji je pobedio Bolsonara na izborima u oktobru, preuzme dužnost u januaru. Lula je obećao da će okončati nekažnjivost za zločine u Amazoniji.

Komentari

Vaš komentar