Brisel: Smanjenje protoka gasa iz Rusije je politički motivisano

Svet 26. jul 202212:16 komentara
Tobias Schwarz/AFP (ilustracija)

Šefica za energetsku politiku Evropske unije Kadri Simson kritikovala je najavu ruskog Gasproma da će usporiti isporuke Evropi, rekavši da je to "politički motivisan potez", dok članice bloka optužuju Moskvu da koristi energiju kao oružje dok ratuje protiv Ukrajine.

Iz Gasproma su u ponedeljak saopštili da će dotok gasa prema Nemačkoj, kroz gasovod Severni tok 1, od danas biti smanjen na 33 miliona kubnih metara dnevno, što je polovina sadašnjih tokova, koji su već na 40 odsto normalnog kapaciteta, piše Glas Amerike (VOA).

Pročitajte još

„Znamo da ne postoji tehnički razlog za to. Ovo je politički motivisan korak i na to moramo biti spremni, zato je preventivno smanjenje naše potražnje za gasom mudra strategija“, rekla je Simsonova uoči sastanka ministara energetike EU u Briselu.

Poljska ministarka klime i ekologije Ana Moskva izjavila je, uoči sastanka sa kolegama iz EU, da je najnoviji predlog EU o smanjenju potrošnje gasa „neutralan“ za njenu zemlju, jer ne uključuje obavezujuće ciljeve.

Ona je izjavila da je Varšava protiv dodeljivanja obaveznih ciljeva smanjenja potrošnje zemljama članicama.

„Ne možemo prihvatiti bilo kakve odluke koje su nametnute zemljama. Energetska sigurnost je nacionalni prerogativ“, rekla je Moskva i dodala da su skladišta gasa u Poljskoj puna i da njena zemlja sada nema potrebe da ograničava upotrebu gasa.

Češki ministar energetike, čija zemlja je aktuelna predsedavajuća EU, Jozef Sikela izjavio je da je novi drastičan prekid isporuka gasa „još jedan dokaz“ da Evropa treba što pre da smanji svoju zavisnost od Rusije.

„Jedinstvo i solidarnost su najbolje oružje koje imamo protiv Putina i siguran sam da ćemo to pokazati danas“, rekao je on i dodao da će „Putin nastaviti da igra svoje prljave igre zloupotrebe i ucene isporukama gasa“.