Britanci ispratili Džonsona: Baj, baj Borise, nikome nećeš nedostajati

Svet 07. jul 202219:30 15 komentara

Vlada Crne Gore za sada se ljulja, a britanskoj su, izgleda, odbrojani dani. Boris Džonson je podneo ostavku na mesto lidera Torijevaca, i premijera Velike Britanije, ali će nastaviti da služi kao premijer, dok stranka ne izabere njegovog naslednika. Time je okončana višemesečna politička kriza koja je paralisala britansku vladu.

Ovako su Britanci ispred kapija rezidencije u Dauning stritu ispratili sad već bivšeg premijera… Baj baj Borise, nikome nećeš nedostajati.

Povezane vesti

Džonson je podneo ostavku nakon što je dramatično izgubio podršku svojih ministara i većine konzervativnih poslanika, ali je rekao da će ostati premijer dok ne bude izabran njegov naslednik.

„Želim da znate koliko sam tužan što odustajem od najboljeg posla na svetu. Iznad svega, želim da se zahvalim vama, britanskoj javnosti, na ogromnoj privilegiji koju ste mi dali. Moramo da nastavimo da rastemo, nastavimo da oslobađamo potencijal svakog dela Ujedinjenog Kraljevstva. Ako to budemo mogli, bićemo najprosperitetniji u Evropi“, poručio je Džonson.

U protekla tri dana Džonsonovu vladu napustilo je više od 50 ministara i drugih zvaničnika. Vrhunac se dogodio kada je većina užeg kabineta odlučila da ode. Poslednja u nizu, ministrka obrazovanja, podnela je ostavku manje od 48 sati nakon što je imenovana. Smatrala je da je to jedini način da i sam premijer učini isto.

„Naša je dužnost sada da osiguramo da narod ove zemlje ima funkcionalnu vladu. To je sada važnije nego ikada“, kazao je ministar Majkl Elis.

Živopisni Džonson, kako ga opisuje Rojters, bivši novinar i gradonačelnik Londona je došao na vlast pre skoro tri godine, obećavajući da će izvesti Bregzit. Međutim, njegov mandat su karakterisali meseci skandala i pogrešnih koraka, uključujući neprijatni izveštaj o pijankama u njegovoj rezidenciji i kancelariji tokom lokdauna u vreme korone.

„Mislim da je napravio dosta grešaka, ali je uradio i mnogo dobrih stvari. Prva smo zapadna ekonomija koja je izašla iz pandemije, on je sproveo Bregzit, koji će biti na dugoročnu dobrobit za zemlju“, ocenio je broker osiguranja Majk Parton.

Investiciona bankarka Rosi Mekelin kaže da je u početku bila njegova obožavateljka, „ali mislim da već duže vreme visi u vazduhu i da je situacija veoma očajna. Moramo da sagledamo našu reputaciju i na globalnom nivou“.

„Sto posto havarija, potpuni haos sa svime“, kaže radnik osiguranja Aron Braun.

Za sad nema jasnog favorita među torijevcima koji bi ga zamenio. Najviše se za funkciju nudi ministarka spoljnih poslova Liz Tras, koja je danas prekinula posetu Indoneziji, ali tu su i iskusni partijski radnici, takođe bivši ministri: Dominik Rab i Majkl Gov.

Komentari (15)

Vidi sve komentare