Britanija podržava Kjurvak da razvije vakcine protiv novih sojeva korone

Svet 05. feb 202115:04
Kjurvak vakcine
REUTERS/Andreas Gebert/File Photo

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva najavila je podršku naporima nemačke biofarmaceutske kompanije Kjurvak da razvije vakcine protiv novih sojeva koronavirusa, javlja Anadolija. Kao deo dogovora, kompanija će proizvesti vakcine u Ujedinjenom Kraljevstvu i Vladi dati 50 miliona doza vakcine koja dobije neophodnu dozvolu.

Vlada nije precizirala o kom iznosu investicije je reč, ali je ova objava došla dok zdravstveni zvaničnici širom sveta sve više brinu o novim varijantama virusa i njihovom brzom širenju.

Ranije tokom nedelje, proizvođač lekova GlaksoSmitKlajn saopštio je da će investirati u Kjurvak kako bi razvili novu vakcinu protiv sojeva virusa, koristeći RNK tehnologiju, te da će za taj projekat izdvojiti 150 miliona evra.

Kjurvak je naveo da će saradnja s Ujedinjenim Kraljevstvom podržati, kako vakcinu koju razvijaju sa GSK, tako i vakcinu koja je već u fazi ljudskog ispitivanja, u saradnji s Bajerom.

Vlasti u Engleskoj su ove sedmice pokrenule testiranje na koronavirus obilazeći domaćinstva u pojedinim zajednicama, a u pokušaju da uguše varijantu virusa koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, pre nego što se široko proširi i potkopa nacionalni program vakcinacije.

Zabrinutost kod zdravstvenih zvaničnika postoji zbog mogućnosti da postojeće vakcine nude manju zaštitu od varijacija koronavirusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar