Britanija ublažila restrikcije za putovanja u inostranstvo

Svet 07. maj 202119:38 komentara
Tolga AKMEN / AFP

Britanska vlada objavila je da od 17. maja ublažava restrikcije za putovanja u inotstranstvo, ukidajući obavezan karantin za dolaske u Englesku iz 12 zemalja i teritorija, među kojima su Izrael i Portugal, ali nisu vodeće turističke destinacije Francuska i Španija. 

Na konferenciji za novinare ministar saobraćaja Grant Šaps objavio je da se ukida zabrana putovanja u inostranstvo, koja je bila na snazi od januara kada su bila dozvoljena samo neophodna putovanja, a uvodi se sistem restrikcija kojim se zemlje svrstavaju u tri kategorije zavisno od zdravstvene situacije.

Povezane vesti

Na zelenoj listi 12 zemalja ili teritorija gde je dozvoljeno putovanje su između ostalog Portugal, Izrael, Gibraltar, Australija, Novi Zeland, Singapur i nekoliko ostrva.

Za te zemlje će ipak biti obavezni testovi pre i posle dolaska. PCR test u Britaniji košta više od 100 funti (115 evra).

Većina zemalja ostaje u takozvanoj narandžastoj zoni, odnosno iz kojih putnici moraju da idu u karantin i da urade više testova.

Vodeće letnje destinacije kao što su Francuska, Španija i Grčka nisu još uključene u zelenu listu, ali će se spisak revidirati svake tri nedelje, rekao je ministar.

Iz zemalja na crvenoj listi u Britaniju mogu da dođu samo osobe sa boravkom u Britaniji, ali moraju da idu u karantin od 11 noći u hotelu o njihovom trošku, što je oko 1.750 funti (oko 2.000 evra) po osobi.

Zemljama i teritorijama na crvenoj listi dodati su Turska, Maldivi i Nepal.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.