Britanija uvela sankcije Abramoviču, zamrznuta i prodaja Čelsija

Svet 10. mar 202211:05 > 11:22 27 komentara
Glyn Kirk/AFP

Britanska vlada uvela je sankcije ruskom oligarhu Romanu Abramoviču, zamrznuvši mu imovinu, uključujući i njegov fudbalski klub iz Premijer lige Čelsi, što znači da je zamrznuta i prodaja kluba.

Vlada iz Londona je u saopštenju navela da je, pored zamrzavanja sredstava, Abramoviču uvela zabranu bilo kakvih transakcija sa britanskim pojedincima i kompanijama, kao i zabranu putovanja, prenosi CNN.

Povezane vesti

Abramovič i saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina Igor Sečin su među sedam oliharha i političara koji će biti dodati na listu sankcija Ujedinjenog Kraljevstva, zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Procenjuje se da sankcije vrede blizu 20 milijardi dolara, saopštila je britanska vlada.

Na listu su dodati i Oleg Deripaska koji ima akcije u En+ grupi, Andrej Kostin, predsednik VTB banke, Aleksej Miler, izvršni direktor Gasproma, Nikolaj Tokarev, predsednik ruskog družavnog gasovoda Transnjeft i Dmitrij Lebedev, predsedavajući odbora direktora Banke Rusije.

Abramovič je posle izbijanja rata u Ukrajini odlučio da proda Čelsi, pošto je bio pod velikim pritiskom javnosti. Pisalo se da britanske vlasti žele da ga proteraju, a da su legendarni fudbaleri i navijači kluba od njega tražili da prepusti vođenje kluba nekom drugom.

Abramovič je kazao da je dao instrukcije svom timu da ustanovi dobrotvornu fondaciju kroz koju će se vršiti sav promet od prodaje.

„Prihodi će se skupljati za žrtve rata u Ukrajini, što za trenutni što za dugoročni oporavak. Ovo je bila neverovatno teška odluka za mene i boli me što se klub i ja rastajemo na ovakav način. Ali svakako verujem da je ovo u najboljem interestu za klub“, kazao je 2. marta Abramovič u pisanoj izjavi koja je objavljena na sajtu Čelsija.

Ranije su britanske vlasti uvele sankcije protiv tri oligarha bliskih Kremlju i pet ruskih banaka, kao odgovor na rusko priznavanje separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini.

Milijarderi na meti sankcija su bili Genadij Timčenko, Boris Rotenberg i njegov nećak Igor Rotenberg, izjavio je 22. februara, pre početka ruske invazije na Ukrajinu, premijer Boris Džonson i dodao da su spremne i druge sankcije zajedno sa sankcijama SAD i Evropske unije ukoliko se nastavi sa pogoršavanjem situacije.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare