Britanija uvodi sankcije protiv pet ruskih banaka i tri biznismena bliska Putinu

Svet 22. feb 202214:30 2 komentara
REUTERS/Henry Nicholls

Britanski premijer Boris Džonson objavio je u Donjem domu parlamenta da će njegova zemlja uvesti sankcije protiv pet ruskih banaka, tri veoma bogata pojedinca, čija će sva imovina u Britaniji biti zamrznuta, biće im zabranjeno putovanje u tu zemlju, kao i svim britanskim pojedincima i entitetima da posluju sa njima.

Kako prenosi BBC, sankcije su uvedene protiv banaka Rusija, IS banke, Generalne banke, Promsvjazbank i Crnomorske banke, preneo je BBC.

Povezane vesti

Takođe, uvedene su bogatim biznismenima iz bliskog kruga ruskog predsednika Vladimira Putina – Genadiju Timčenku, Borisu i Igoru Rotenbergu.

„Ovo je prva tranša, prvi paket onoga što smo spremni da uradimo, a imamo spremne i druge sankcije“, rekao je Džonson.

On je dodao da će Britanija nastaviti da traži diplomatsko rešenje do poslednjeg časa, ali treba i da se suoči sa mogućnošću da ruski predsednik Vladimir Putin bude spreman da ode još dalje.

Rusija je juče priznala dva otcepljena regiona Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine, a ruska Duma je danas ratifikovala Dogovore o prijateljstvu sa Luganskom i Donjeckom.

Džonson je kazao da je dao uveravanja ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će im Britanija pružiti „bezrezervnu podršku“.

Komentari (2)

Vidi sve komentare