Britanija zabranjuje ulaz danskom desničaru koji je spaljivao Kuran

Svet 20. mar 202319:28 5 komentara
Tanjug/Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix via AP

Velika Britanija je u ponedeljak objavila da će danskom ekstremnom desničaru Rasmusu Paludanu biti odbijen ulazak u zemlju tokom kog je planirao da izvrši provokativni čin spaljivanja primerka muslimanske svete knjige Kuran, javlja Anadolija.

Ministar bezbednosti Tom Tugendat odgovarajući na pitanje poslanika Sajmona Lajtvuda rekao je da Paludanu neće biti dozvoljeno da uđe u zemlju radi spaljivanja Kurana.

„Danski političar, ekstremno desničarski islamofobični Rasmus Paludan, rekao je da će doputovati iz Danske u Vejkfild s jedinim ciljem da spali Kuran na javnom mestu“, rekao je Lajtvud dok je postavljao pitanje u Donjem domu.

Podsetio je da je Paludan ranije bio u zatvoru u Danskoj zbog svojih izjava mržnje i rasizma.

„On je opasan čovek kojeg ne bi trebalo pustiti u ovu zemlju. Može li ministar uveriti mene i moju zajednicu da vlada preduzima mere da to spriječi?“ pitao je Lajtvud.

Tugendat je rekao da je Paludanu neće biti dozvoljen ulazak, navodeći da to ne bi bilo od koristi za javno dobro.

Paludan je na društvenim mrežama tokom vikenda najavio da će otputovati u engleski grad Vejkfild kako bi spalio kopiju Kurana prvog dana svetog meseca Ramazana.

Krajnje desničarski dansko-švedski političar Rasmus Paludan je 21. januara ove godine zapalio primerak Kurana ispred turske ambasade u Švedskoj tokom skupa koji je odobrila policija.

Nekoliko dana posle isto je učinio i ispred džamije u Danskoj, a njegove provokativne poteze osudila je Turska i šira muslimanska javnost, piše Anadolija.

Komentari (5)

Vidi sve komentare