Britanske vlasti pokrenule istragu protiv Kamerona zbog lobiranja

Svet 12. apr 202123:20 1 komentar
REUTERS/Simon Dawson

Britanske vlasti pokrenule su istragu o skandalu u vezi sa lobiranjem u koji je umešan bivši premijer Dejvid Kameron.

Vlasti su saopštile da su zatražile pokretanje nezavisne istrage o kompaniji „Grinsil kapital“, za koju je Kameron radio nakon odlaska iz Dauning strita.

Povezane vesti:

Mek Blejn, portparol britanskog premijera Borisa Džonsona, rekao je da će istragu predvoditi advokat Najdžek Bordman, koji će ispitati dobijene ugovore i na koji su način poslovni predstavnici sarađivali sa administracijom.

Agencija AP navodi da je Kameron lobirao kod zvaničnika vlasti, uključujući ministra finansija Rišija Sunaka i ministra zdravlja Meta Henkoka u ime „Grinsila“, koji je propao prošlog meseca, čime je ugroženo više hiljada radnih mesta u čeličani čiji je rad finansirala ova firma.

Bivši britanski premijer Gordon Braun zatražio je uvođenje petogodišnje zabrane ministrima da lobiraju.

Međutim, poslanik britanskog parlamenta Bernard Dženkin, koji je predvodio istragu o vezama između vlasti i firmi, smatra da je jedini način za borbu protiv ovog problema da aktuelni ministri i državni službenici prijave neprimereno ponašanje lobista.

Britanski mediji počeli su da izveštavaju o Kameronovom radu u „Grinsilu“ nakon što je, zbog propasti kompanije, vlasnik čeličane „Liberti stil“, gde je zaposleno 5.000 radnika, zatražio pomoć od vlasti. „Grinsil“ je bio jedan od ključnih finansijera čeličane.

Komentari (1)

Vidi sve komentare