Britanski avioni će nadletati Gazu u potrazi za taocima

Svet 03. dec 202312:39 13 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko

Britanski avioni će nadletati Izrael i Pojas Gaze u nastojanju da se obezbede informacije u okviru nastojanja da se oslobode taoci, najavilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Izviđački avioni „neće biti naoružani, nemaju borbenu ulogu i zadatak će im jedino biti da lociraju taoce“, navedeno je u saopštenju ministarstva, prenose danas izraelski mediji.

„Samo informacije koje se odnose na taoce će biti prenete relevantnim vlastima odgovornim za spasavanje talaca“, dodaje je se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da Vlada Velike Britanije „radi sa partnerima širom regiona da osigura oslobađanje talaca, uključujući britanske građane koji su oteti“ u napadima palestinskog Hamsa 7.oktobra.

Sa juga Izraela odvedeno je oko 240 talaca, uključujući, bebe, decu, starije osobe, one koji imaju dvostruko državljanstvo i strance.

REUTERS/Amir Cohen TPX IMAGES OF THE DAY

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je sinoć rekao da je oslobođeno 110 talaca, najviše tokom jednonededeljnog primirja koje je isteklo u petak.

Za jednog taoca Izraelca iz izraelskih zatvora oslobođeno je po troje palestinskih žena i muškaraca maloletnika.

Veruje da u Gazi još uvek ima 125 talaca Izraelaca, navode izraelski mediji.

Ministar odbrane SAD: Izrael mora zaštiti civile da bi pobedio u Gazi

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin pozvao je Izrael da zaštiti civile dok se bori protiv Hamasa u Gazi, ocenivši da je to neophodno za pobedu u „urbanom sukobu“ protiv te palestinske ekstremističke organizacije.

Sukobi između Izraela i Hamasa obnovljeni su u petak posle isteka jednonedeljnog primirja i dve strane se međusobno optužuju što nije produženo, a nasilje je obnovljeno.

Ostin je sinoć na skupu u Kaliforniji rekao da je o „urbanom ratu“ saznao dosta u Iraku, vodeći kampanju protiv džihadističke organizacije Islamska država (ID).

„Poput Hamasa, ID je bila duboko ugrađena u urbana područja i međunarodna koalicija protiv ID je naporno radila da zaštiti civile i stvori humanitarne koridore, čak i u najtežim bitkama“, rekao je američki ministar odbrane.

Lekcija koju je naučinio nije bila kako se može pobediti u urbanom ratu štiteći civile, već da se može pobediti jedino tako.

„U toj vrsti borbe centar gravitacije je civilno stanovništvo. I ako ih dovedete u ruke neprijatelja vi taktičku pobedu zamenjujete strateškim porazom“, ocenio je Ostin.

Najnoviji rat između Izraela i Hamasa počeo je 7.oktobra prekograničnim napadima palestinskih ekstremista iz Gaze na jug Izraela u kojima je poginulo preko 1.200 ljudi, većinom civila.

Izrael je odgovorio neprekidnim bombardovanjem i kasnije kopenenim operacijama u Pojasu Gaze, koji kontroliše Hamas.Poginulo je više od 15.000 ljudi.

Toliki broj žrtava izazvao je gnev na Bliskom istoku i podstakao naoružane grupe da napadaju američke vojnike u regionu i Izrael.

Ta zemlja se suočila sa udarima dronova i raketa ispaljenih iz Libana i Jemena, a američke snage u Iraku i Siriji su bile meta niza napada u kojima je ranjeno desetine vojnika.

Vašington je za napade na svoje snage optužio organizacije koje podržava Iran i odgovorio udarima iz vazduha u proteklim nedeljama.

„Mi nećemo tolerisati napade na američko osoblje. Ti napadi moraju prestati. Dok se to ne desi mi ćemo raditi ono što je potrebno da zaštitimo naše snage, da naplatimo onima koji ih napadaju“, rekao je Ostin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare