Britanski ministar finansija najavio povećanje minimalca, ali ne da smanjenje poreza

Svet 02. okt 202323:29 1 komentar
REUTERS/Hannah McKay

Ministar finansija Velike Britanije Džeremi Hant, član vladajuće Konzervativne partije koja se muči da ubedi građane da je svesna njihovih finansijskih nedaća, najavio je da će minimalna zarada u toj zemlji biti povećana, ali je odbacio mogućnost da porezi budu smanjeni, zbog negativnog uticaja na suzbijanje inflacije.

„Želim niže poreze“, rekao je Hant za Skaj njuz uoči govora na stranačkom skupu, ali je dodao da je „veoma teško“ da će se to desiti ove godine.

Takva poruka nije bila u skladu sa onim što su mnogi konzervativci na godišnjoj konferenciji Konzervativaca želeli da čuju.

Stotine njih su aplaudirale dok je bivša premijerka Liz Tras – čijih je sedam nedelja na funkciji prošle godine gurnulo Britaniju u ekonomsku krizu – tražila od Hanta da sledećeg meseca smanji poreze u jesenjem budžetu.

Hant je rekao delegatima konferencije da će satnica za radnike starije od 23 godine porasti u aprilu sa 10,42 funte (12,70 dolara) na najmanje 11 funti (13,40 dolara).

Takođe je rekao da će to značiti povišicu za više od dva miliona radnika u Velikoj Britaniji.

Hant je obećao i da će zamrznuti zapošljavanje u državnoj službi kako bi smanjio troškove i da će pooštriti pravila o socijalnim davanjima u pokušaju da zaustavi odliv radno sposobnih ljudi, što je trend koji se ubrzao nakon pandemije koronavirusa.

„Nije pošteno da oni koji odbijaju da ozbiljno tragaju za poslom dobiju isto što i oni koji daju sve od sebe (da nađu posai)“, rekao je on, a te njegove primedbe izazvale su zabrinutost grupa za borbu protiv siromaštva.

Konzervativna partija pokušava da na stranačkoj konferenciji obznani mere koje će zadovoljiti birače, kao što je povećanje plata, a ta konferencija mogla bi da bude poslednja pre opštih izbora 2024. godine.

Ali moć vlade da troši novac ograničena je lošim stanjem ekonomije Velike Britanije, pohođene uporno visokom inflacijom koja je prošle godine dostigla dvocifrenu vrednost, a sada iznosi nešto manje od sedam odsto.

Protivnici konzervativaca vide njihovu vladu kao vladu koja je ostala bez ideja i koja ide u propast.

Konzervativci pripadaju desnom centru, a na vlasti su neprekidno od 2010. godine.

Sada su po popularnosti daleko iza svojih glavnih konkurenata, Laburističke partije, koja pripada levom centru, pokazuju ankete.