Britanski obaveštajci: Rusija izgubila 90 aviona, sve je manja pretnja Ukrajini

Svet 28. sep 202318:22 107 komentara
Photo by Yuri KADOBNOV / AFP

Rusko vazduhoplovstvo izgubilo je 90 aviona u Ukrajini i zbog preopterećenja preostalih letelica predstavlja sve manju pretnju, kažu britanski obaveštajci.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u svom najnovijem dnevnom ažuriranju obaveštajnih podataka u četvrtak da Rusija brzo iscrpljuje svoju flotu ratnih aviona prekomernom upotrebom, jer se sukob odvija mnogo duže nego što se očekivalo, piše Biznis Insajder.

„Svi avioni imaju projektovani životni vek, u satima leta“, navodi se u saopštenju i dodaje da je velika verovatnoća da će uz dodatnu upotrebu Rusija „potrošiti životni vek mnogih svojih letelica“ mnogo brže nego što je planirano.

ruska zastava na rezidenciji ruskog ambasadora u vašingtonu
Samuel Corum / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Neki od ruskih vojnih aviona lete mnogo više nego u mirnodopsko vreme, navodi se u saopštenju.

Uprkos tome, Rusija i dalje „uspeva da poveća broj letova nad okupiranom Ukrajinom“, dodaje se.

Od prvih nedelja sukoba, Rusija se bori da uspostavi kontrolu nad ukrajinskim vazdušnim prostorom, čak i sa svojim daleko većim i sofisticiranijim vazdušnim snagama, piše Biznis Insajder.

AFP/ Olga MALTSEVA

Ruska avijacija nastavlja da vrši udare na ukrajinske položaje, često sa teritorije koju već drži.

Ali prekomerna upotreba aviona mogla bi Ukrajini doneti prednost u vazdušnim borbama, napisao je inženjerski stručnjak Majkl Bonert prošlog meseca u članku za Defens njuz .

„Preterana upotreba ovih aviona takođe nanosi štetu Rusiji kako se rat odugovlači. Da bi to nadoknadili, moraće da nabave više aviona, povećaju održavanje, smanje operacije — ili neka kombinacija toga“, rekao je Bohnert.

Povezane vesti

Bohnert je takođe rekao da će, pošto vazduhoplovstvo troši deo svojih resursa za suzbijanje ukrajinskih aviona, krstarećih projektila i na protivvazdušnu odbranu, imati manje aviona koji bi mogli da budu podrška kopnenim operacijama.

Posle godinu i po dana borbe, protivvazdušna odbrana Ukrajine je ostala efikasna. Njeno vazduhoplovstvo je uspelo da održi svoju ukupnu snagu fronta obnavljanjem starih, prizemljenih aviona i nabavkom od zemalja NATO-a 18 Su-25 i 27 MiG-ova 29.

Takođe se očekuje da će u narednim mesecima dobiti nekoliko aviona F-16 od svojih zapadnih saveznika, što bi potencijalno moglo da intenzivira vazdušne borbe.