Britanski penzioneri u sve većoj meri konzumiraju kokain

Svet 08. dec 202322:49 41 komentara
Shutterstock

Broj starijih ljudi koji se leče zbog zloupotrebe kokaina, koji se obično povezuje s mladim veseljacima, gradskim radnicima ili lakrdijašima, naglo je porastao u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine, pokazuju brojke do kojih je došao The Sun.

Osobe starije od 60 godina – nazvane “srebrni šmrkači” – primljene su u hitnu pomoć 540 puta, prenosi N1 Zagreb.

Pročitajte još:

To uključuje 85 osoba starosti od 70 do 79 godina, 11 u 80-im, piše The Sun.

Dr Matin Durani, klinički stručnjak iz britanske grupe za lečenje zavisnosti rekao je da te brojke sugerišu da upotreba kokaina može da ima štetan učinak na korisnike svih uzrasta.

“Korisnici kokaina u svojim 60-im, 70-im i 80-im možda nisu navikli na snagu droge koja je dostupna na tržištu poslednjih nekoliko godina. To je dovelo do većih problema direktno povezanih s njihovim celokupnim mentalnim zdravljem”, naveo je on.

Mnogi od onih koji su primljeni pretrpjeli bi predoziranje ili napade – ali brojke takođe uzimaju u obzir ljude koji pate od problema poput depresije zbog upotrebe kokaina.

Alarmantno je da su bila i dva slučaja lečenja dece mlađe od devet godina – koja su verovatno pronašla kokain u svojim kućama i slučajno ga uzela.

Sveukupno, britansko Ministarstvo zdravlja je zabeležilo 12.082 prijema između 2022. i 2023, što je 81 posto više nego pre 10 godina, kada je registrovano 6.680 slučajeva.

Sve veći broj sredovečnih i penzionera koji koriste kokain nazvan je “usponom srebrnih šmrkača”.

Britanija se sada smatra evropskom prestonicom kokaina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare