Britanski ratni hirurg podučava kolege u Ukrajini

Svet 18. jun 202216:017 komentara
REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Čuveni britanski ratni hirurg Dejvid Not boravio je u Ukrajini gde je lečio žrtve ruske invazije i obučavao ukrajinske hirurge o finijim detaljima hirurgije u vezi sa sukobom.

U bolnici na istoku zemlje, u dometu ruskih raketa, on je izveo komplikovanu transplantaciju kože, pomažući da se spase noga ženi koja je pretrpela povrede u ruskom granatiranju, piše BBC.

Za profesora Nota, jednog od najiskusnijih svetskih hirurga traumatologije, ovo je kulminacija jednonedeljnog putovanja u Ukrajinu, tokom kojeg će on i njegov tim obučiti desetine lokalnih lekara.

Delovao je pod vatrom u situacijama fronta širom sveta – od Sirije do Jemena, Gaze do Južnog Sudana i sada u Ukrajini.

Ovo je njegovo drugo putovanje u zemlju od ruske invazije krajem februara. Ovog puta on ne operiše samo žrtve rata, već ima za cilj da prenese deo svog ogromnog znanja i hirurškog iskustva.

„Znam kako je biti pod vatrom. Znam kako je biti u operacionoj sali koja je granatirana. Pokušavate da date sve od sebe da pokušate da spasite život pacijenta koji je pred vama. Ali, ono što možemo da uradimo je da obučimo ljude i mislim da ćemo obučiti 70 hirurga za šest dana“, kaže on.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar