Britanski sud odlučio: Asanž može biti izručen SAD-u

Svet 10. dec 202112:33 > 12:53 63 komentara
REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Džulijan Asanž može biti izručen SAD-u, odlučio je britanski Visoki sud. Asanž se tako približio izručenju, pošto je američka vlada pobedila u poslednjoj fazi suđenja po njenom zahtevu za izručenje osnivača Vikiliksa.

SAD su uložile žalbu protiv januarske odluke nižeg britanskog suda da osnivač Vikiliksa ne može biti izručen zbog zabrinutosti za njegovo mentalno zdravlje.

Povezane vesti

Međutim, sudije su, kako piše BBC, uverila američka obećanja da će učiniti sve da smanje rizik od mogućeg samoubistva Asanža.

SAD traže Asanža zbog objavljivanja hiljada poverljivih diplomatskih depeša 2010. i 2011. godine.

Sudije su utvrdile da su njihove kolege iz nižeg suda svoju odluku u januaru zasnovale na riziku da bi Asanž mogao da bude držan u zatvoru visokog stepena obezbeđenja, ukoliko bude izručen.

Međutim, američke vlasti su kasnije dale garancije da se Asanž neće suočiti sa tako strogim zatvorom, osim ako u budućnosti ne počini neki akt zbog kojeg bi to mogao zaslužiti.

BBC piše da još nije jasno da li će Asanž moći da se žali na ovu odluku, mada je glavni sudija tokom suđenja ukazao da je osnivač Vikiliksa tražio još jednu žalbu.

SAD su ponudile četiri garancije, uključujući i tu da Asanž neće biti smešten u samicu pre ili posle suđenja, niti će biti pritvoren u zatvoru sa najvišim merama obezbeđenja, ukoliko bude izručen.

Advokati američke vlade su takođe naveli da će mu SAD dozvoliti da u Australiji služi bilo koju zatvorsku kaznu, kako bi bio bliži kući.

Asanžova verenica: Odluka „teška greška pravde“

Odluka visokog suda je „teška greška pravde“, rekla je verenica Džulijana Asanža posle sudske oduke, objavio je Vikiliks na Tviteru.

Britanski sud je preinačio raniju odluku kojom je blokirano izručenje Džulijana Asanža SAD-u, gde je optužen za objavljivanje istinitih informacija koje otkrivaju zločine koje je počinila američka vlada u pritvornom centru u Gvantanamo zalivu, Iraku i Avganistanu, i detalje mučenja koje je sprovodila CIA. Džulijanu Asanžu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje ovom ročištu, objavio je Vikiliks na Tviter.

Gonjenje Džulijana Asanža je suštinska pretnja slobodi medija širom sveta. Vodeće organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao što su Amnesti, Reporteri bez granica, Hjuman rajts voč, nazvale su optužbe protiv Asanža „pretnjama slobodi medija širom planete“. Udruženja novinara, uključujući i Nacionalno udruženje novinara i Međunarodnu federaciju novinara naveli su da „sloboda medija stalno trpi štetu od kontinuiranog gonjenja Džulijana Asanža“. On se suočava sa kaznom zatvora od 175 godina.

Komentari (63)

Vidi sve komentare