Britni Grajner stigla u SAD posle razmene zatvorenika s Rusijom

Svet 09. dec 202212:4610 komentara
Izvor: REUTERS/Kaylee Greenlee Beal

Avion u kome se nalazi američka košarkaška zvezda Britni Grajner sleteo je rano jutros u SAD, pošto je oslobođena u razmeni zatvorenika posle gotovo 10 meseci provedenih u zatvoru u Rusiji.

U četvrtak je objavljeno da je Grajner razmenjena za ruskog trgovca oružja Viktora Buta. Razmena je izvršena na aerodromu u Abu Dabiju, odakle su dalje prevezeni u svoje zemlje.

Grajner je viđena kako izlazi iz aviona u vazduhoplovnoj bazi San Antonio-Lakland u Teksasu.

POVEZANE VESTI

Dogovor o razmeni Grajner za ruskog trgovca oružja smatra se velikim podvigom za predsednika SAD Džoa Bajdena koji ipak nije uspeo da izdejstvuje oslobađanje još jednog Amerikanca Pola Vilana koji se drži u ruskom zatvoru gotovo četiri godine.

Dvostruka olimpijska šampionka Grajner je uhapšena 17. februara na moskovskom aerodromu jer je imala patrone za elektronske cigarete sa uljem kanabisa, te je osuđena na devet godina zatvora u Rusiji.

Viktor But, poznati ruski trgovac oružjem, proveo je više od 10 godina u pritvoru u Sjedinjenim Državama.

Oslobađanjem Buta SAD su oslobodile bivšeg potpukovnika sovjetske vojske koga je američko ministarstvo pravde nekad opisalo kao najvećeg trgovca oružjem. Uhapšen je u Tajlandu 2008. i izručen SAD-u 2010. On je služio kaznu od 25 godina zatvora na osnovu optužbi da je planirao da proda oružje vredno desetine miliona dolara, za koje su američki zvaničnici rekli da je trebalo da bude upotrebljeno protiv Amerikanaca.

Komentari

Vaš komentar