Broj migranata pristiglih na Lampeduzu tokom prethodnog dana povećao se na 2.100

Svet 10. maj 202120:44 1 komentar
REUTERS/Mauro Buccarello

Više od 600 migranata stiglo je jutros do italijanskog ostrva Lampeduze čime se broj migranata koji su stigli na to ostrvo u poslednja 24 časa povećao na 2.100.

To je podstaklo pozive italijanskoj vladi da zaoštri migrantsku politiku.

Povezane vesti:

Jutros je stiglo 635 migranata posle više od 1.400 koji su stigli juče.

Italijanski državni radio javio je da su četiri čamca stigla na Lampeduzu, a poslednju milju su ih rano jutros pratili brodovi italijanske obalske straže i carine.

Trgovci ljudima, uglavnom bazirani u Libiji i Tunisu, obično iskoriste mirna mora da upute nebezbedne brodove ka evropskoj obali.

Mnogi migranti spavali su na doku pošto se migrantski smeštaj na ostrvu od nešto oko 200 mesta brzo prepunio.

Stotine njih prebačeni su na nekorišćen trajekt radi karantina dok ne budu testirani na kovid-19.

„Situacija na Lampeduzi je eksplozivna“, rekao je jedan zvaničnik policijskog sindikata, u saopštenju u kome se navodi da je oko 2.150 migranata stiglo na ostrvo od juče ujutro.

„Ako budemo imali još jedan dan kao jučerašnji, sa neprekidnim iskrcavanjima, nećemo moći da kontrolišemo zdravstvenu i javnu bezbednost“, rekao je on.

Juče su jedan za drugim stizali čamci na ostrvo od oko 20 kvadratnih kilometara koje je bliže severnoj Africi nego italijanskom kopnu.

To je najveći broj migranata koji su ove godine stigli u neku italijansku luku u jednom danu.

Do sada je stiglo daleko više migranata preko mora nego u istom periodu prošle dve godine.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova do 10. maja 2019. preko mora stiglo je tek nešto više od 1.000 ljudi, do istog datuma 2020. stiglo je 4.184 ljudi, a ove godine je do sada stiglo njih 13.000.

Ipak, ti brojevi su mnogo niži nego prošle decenije kada su stotine hiljada spasenih migranata dovedene u Italiju u roku od nekoliko godina.

Najviše migranata je iz Bangladeša i Tunisa, uglavnom muškaraca, ali je bilo i nekoliko žena i dece i jedna beba, navode mediji.