Budimpešta obećava da će ispuniti obaveze da bi joj Brisel odblokirao sredstva

Svet 18. sep 202215:4528 komentara
Pixabay/lmaresz

Mađarska je obećala da će ispuniti sve svoje obaveze prema Evropskoj komisiji kako bi oslobodila fondove Evropske unije nakon što je Evropska komisija predložila suspenziju oko 7,5 milijardi evra za Budimpeštu zbog korupcije.

Mađarski ministar za razvoj Tibor Navračiš, koji je zadužen za pregovore sa EU, izrazio je nadu da će mere Budimpešte biti dovoljne da uvere Evropsku komisiju da će biti sprovedene odgovarajuće regulative za zaštitu fondova bloka.

Pročitajte još:

Evropska komisija nešto ranije je preporučila suspenziju oko 7,5 milijardi evra iz fondova namenjenih Mađarskoj usled zabrinutosti zbog pada demokratskih standarda i mogućeg lošeg upravljanja novcem EU.

Evropski komesar za budžet Johanes Han je, posle sastanka evropskih komesara u Briselu, rekao da Mađarska ima rok do 19. novembra da odgovori na zabrinutosti.

On je pozdravio ponudu Mađarske za rešenje problema, ocenivši da predloženi postupci „idu u ispravnom smeru“.

Gergeli Guljaš, šef kancelarije premijera Viktora Orbana, izjavio je u subotu da će administracija naredne sedmice parlamentu predati nove nacrte zakona za okončanje spora sa Evropskom komisijom i oslobađanje fondova EU.

On je istakao da će administracija od parlamenta zatražiti da odobri nacrt zakona ubrzanim procesom kako bi nove mere stupile na snagu u novembru.

Fondovi EU nedostupni su za Mađarsku zbog spora o demokratskim standardima.

Komentari

Vaš komentar