Bugarski ministar finansija mandatar za formiranje vlade

Svet 01. jul 202221:47 2 komentara
bugarska zastava
Shutterstock

Bugarski predsjednik Rumen Radev predao je mandat za formiranje nove vlade ministru finansija Asenu Vasilevu, piše Radio Slobodna Evropa.

Odlazeći premijer Kiril Petkov, prozapadni reformista, koji je ranije ove sedmice podneo ostavku nakon izglasavanja nepoverenja, rekao je ranije da će njegova centristička stranka „Nastavimo promene“ (PP) predložiti Vasileva za sledećeg premijera zemlje, piše RSE.

Vasilev sada ima sedam dana da pokuša da okonča najnoviju političku krizu u Bugarskoj, za koju je Radev upozorio da je i ekonomska i socijalna.

Pročitajte još

Vasilev mora da predloži kabinet Radevu na odobrenje, a zatim će se suočiti sa glasanjem o poverenju u parlamentu.

Vasilev je rekao da su svi svesni krize sa kojom se Bugarska suočava, dodajući da će biti važno da vlada „radi u interesu građana, a ne u interesu statusa kvo“.

Vasilev je dobio mandat nakon što je ljevičarska Bugarska socijalistička partija (BSP), partner u Petkovovoj koaliciji, odbacila mogućnost da ga podrži.

BSP, tradicionalno prijateljski nastrojen prema Moskvi, kaže da je ljut na odluku Petkova da protera ruske diplomate. Petkov je 28. juna saopćio da Bugarska proteruje 70 ruskih diplomata koji su radili protiv interesa Bugarske.

Ranije danas je ambasadorka Rusije u Bugarskoj rekla da će zatražiti od Moskve da zatvori svoju ambasadu u Sofiji.
Inače, zahtev za glasanje o nepovjerenju Vladi Bugarske podnela je opoziciona stranka desnog centra GERB, optužujući vladu za loše vođenje javnih finansija i ekonomske politike i nemogućnošću da obuzda rastuću inflaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare