Bundestag glasao za produžavanje rada poslednje tri nuklearke

Svet 11. nov 202214:007 komentara
INA FASSBENDER / AFP

Nemački parlament odobrio je odluku da tri preostale nuklearne elektrane u Nemačkoj nastave s radom do sredine aprila sledeće godine, kako bi bila sprečena moguća energetska kriza.

Bundestag je odlučio da poslednje tri nemačke nuklearne elektrane privremeno nastave s radom do 15. aprila iduće godine.

Povezane vesti

Za izmene Zakona o atomskoj energiji glasalo je 375 poslanika, 216 je bilo protiv, a 70 suzdržano.

Shodno ranijim planovima Nemačke za postepeno ukidanje nuklearne energije, tri elektrane je trebalo da budu zatvorene krajem 2022. godine.

Konačnu će odluku doneti gornji dom parlamenta koji bi o tome trebalo da odluči na sednici 25. novembra.

Nemački kancelar Olaf Šolc doneo je odluku u oktobru ove godine da tri preostale nuklearne elektrane u Nemačkoj nastave s radom do sredine aprila sledeće godine. Danima su trajale rasprave stranaka u vladajućoj koaliciji, FDP-a i Zelenih, o tome da li i koliko dugo tri aktivne nuklearne elektrane treba da nastave s radom.

Nemački zvaničnici u septembru su govorili da će se držati svojih planova o zatvaranju nuklearnih elektrana do kraja ove godine, ali da će zadržati otvorenu opciju njihovog ponovnog aktiviranja u slučaju ozbiljne nestašice energije.

Nemačka je zaustavila tri nuklearna reaktora 2021. godine, a zatvaranje preostala tri zvanično bi označio kraj nuklearne proizvodnje za domaće potrebe.

Komentari

Vaš komentar