Čak 60 odsto novih infekcija u Madridu – omikron soj koronavirusa

Svet 17. dec 202115:3810 komentara
Ilustracija / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Omikron varijanta koronavirusa predstavlja čak 60 posto novih infekcija u Madridu, izjavio je u petak regionalni ministar zdravlja Enrike Ruis Eskudero.

„Za sada vidimo da je ova varijanta puno zaraznija od delta varijante, ali čini se da su slučajevi blaži s obzirom da je 80 posto naše populacije vakcinisano“, rekao je Eskudero.

Povezane vesti

Širenje omikron varijante podudara se s porastom broja infekcija u regionu glavnog grada Španije.

„Čeka nas nekoliko komplikovanih sedmica zbog nove varijante“, rekla je premijerka regiona Madrid Izabel Ajuso i dodala da će porast broja slučajeva imati uticaj na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Zbog toga se u ovom zdravstvenom sektoru povećava broj lekara, a nije planirano uvođenje novih mera ograničenja za praznike.

Kada su u pitanju drugi regioni Španije, u Kataloniji omikron predstavlja petinu infekcija. Zbog toga su uvedene i nove mere, pa će od ponedjeljka svi koji su bili u bliskom kontaktu s pozitivnom osobom morati da idu u izolaciju na deset dana, bez obzira jesu li vakcinisani ili ne.

Sud u Andaluziji u petak je dao zeleno svetlo ovom regionu da počne da zahteva vakcinaciju ili negativne testove na kovid-19 za ulazak u barove, restorane, kao i za rekreacijske sadržaje.

Širom Španije tokom poslednjih sedmica zabeležen je porast broja slučajeva kovid-19, a broj hospitalizovanih i smrtnih slučajeva manji je nego u prethodnim talasima pandemije, zahvaljujući vakcinama.

Trenutno, oko pet posto svih bolničkih kreveta u Španiji koriste pacijenti oboleli od kovid-19, kao i 14 posto na jedinicama intenzivne nege.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Španije u četvrtak je zabeleženo 48 smrtnih slučajeva od kovid-19, a ukupni broj preminulih iznosi 88.667.

Komentari

Vaš komentar