Časovi pod bombama: Ukrajina u Harkovu gradi prvu podzemnu školu

Svet 03. okt 202307:04 12 komentara
REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad, izgradiće prvu potpuno podzemnu školu, a s ciljem zaštite učenika od učestalih ruskih raketnih napada, objavio je gradonačelnik tog grada, što će ujedno biti i prva takva građevina u zemlji.

„Takvo sklonište omogućiće hiljadama dece u Harkovu da nastave svoje bezbedno obrazovanje „licem u lice“ čak i tokom raketnih pretnji“, objavio je na Telegramu gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

Nova škola će ispuniti „najmodernije regulatorne zahteve u pogledu zaštitnih struktura“, utvrdio je Terehov, iz čijih navoda nije jasno koliko će škola biti velika niti kada će se otvoriti.

Dok su mnoge škole u regijama na prvoj liniji tokom dosadašnjeg toka rata bile prisiljene da nastavu održavaju putem interneta, Harkov je uoči početka školske godine, koja je započela 1. septembra, organizovao oko 60 zasebnih učionica na stanicama podzemne železnice, stvarajući tako prostor za učenje za više od hiljadu dece, piše Reuters.

Harkov je pre februara 2022. i početka ruske agresije na Ukrajinu imao više od 1,4 miliona stanovnika. Delovi grada nalaze se manje od 35 kilometara od ruske granice, a izložen je gotovo svakodnevnim ruskim napadima.

Guverner regije Harkov izvestio je da je u protekla 24 sata, zaključno s ponedeljkom, usled ruskih napada poginuo jedan civil, dok je nekoliko kuća oštećeno.

U ratu, kojem se ne nazire kraj, ubijene su hiljade i raseljeni milioni civila, a prema podacima ukrajinskog ministarstva obrazovanja, širom zemlje uništene su 363 obrazovne ustanove, dok ih je gotovo 3.800 oštećeno.