Ćerka Džona F. Kenedija imenovana za ambasadorku SAD u Australiji

Svet 16. dec 202108:066 komentara
Caroline Kennedy
Tanjug / AP, Steve Helber

Američki predsednik Džo Bajden izabrao je Kerolajn Kenedi, ćerku ubijenog predsednika Džona F. Kenedija, za ambasadorku SAD u Australiji, saopštila je Bela kuća.

Imenovanje ove bivše ambasadorke SAD u Japanu u mandatu Baraka Obame treba još da potvrdi Senat.

Premda se o njenom izboru odavno nagađalo, vest dolazi gotovo godinu dana nakon početka Bajdenovog mandata dok republikanski senatori kasne s potvrdom većine glavnih diplomatskih dužnosti.

Njen zadatak u Kanberi biće učvršćenje saradnje SAD i Australije u prilikama napetosti s Kinom na indo-pacifičkom području.

Pročitajte još:

Kerolajn (64) jedina je živa od sve dece Džona F. Kenedija i Džeki Kenedi. Njen brat Džon Kenedi mlađi je izgubio život 1999. u padu manjeg aviona kojim je upravljao. Ta tragična smrt – kao i mnogih drugih članova porodice – dala je povoda priči o tobožnjem prokletstvu Kenedijevih.

Decenijama je odbijala pozive Demokratske stranke da im se pridruži i radije se posvetila pisanju – naročito o građanskoj slobodi – i poslu u njujorškom Metropoliten muzeju.

U politiku je ušla u vreme predsedničke kampanje 2008. kao velika pristalica kandidata Baraka Obame kojeg je opisala kao osobu koja ju nadahnjuje i podseća na oca.

Često je putovala na severoistok Japana razoren u zemljotresu i u cunamiju u 2011, nakon čega je bila ambasadorka od 2013. do 2017.

Nakon diplomatske službe u Tokiju, Kerolajn Kenedi je ušla u upravni odbor velike avio kompanije Boing.

Komentari

Vaš komentar