Ćerka Putinovog ideologa poginula u eksploziji automobila

Svet 21. avg 202209:43 > 22. avg 2022 16:10 126 komentara
Reuters/ Investigative Committee of Russia

Darja Dugina (30), ćerka poznatog ruskog filozofa i analitičara Aleksandra Dugina, poginula je u eksploziji automobila u predgrađu Moskve, potvrdio je Andrej Krasnov, lider pokreta Ruski horizont, blizak prijatelj Duginovih. njenog oca smatraju ideologom "evroazijske" politike Rusije i čovekom od velikog uticaja na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dugina, koja je bila novinarka, nalazila se sama u vozilu u kojoj je trebalo da bude i njen otac, ali je on u poslednjem trenutku promenio planove, javila je ruska novinska agencija TASS.

Iz ruskog Istražnog komiteta navode da se pretpostavlja da je u automobil „tojota lend kruzer“, u vlasništvu Aleksandra i njegove ćerke Darje Dugine, postavljena eksplozivna naprava.

Krasnov je rekao da je automobil pripadao Darjinom ocu, ali da je on otišao drugim vozilom. On pretpostavlja da je meta napada bio Aleksandar Dugin.

Automobil je eksplodirao blizu sela Boljše Vjazemi u moskovskoj oblasti na auto-putu Možaisk kada se Dugina vraćala sa festivala.

Mediji prenose da je Aleksandar Dugin hospitalizovan posle vesti o ćerkonoj smrti.

Aleksandar i Darija Dugina podržavali su politiku Rusije prema Ukrajini. Dugin se na Zapadu smatra bliskim prijateljem predsednika Putina i važnim savetnikom za nacionalna pitanja. Veruje se da je odnos Rusije prema Ukrajini, kao i pripajanje Krima, deo njegovog viđenja budućnosti nacije, kao i to da Rusija mora da ima znatno agresivniju ulogu na svetskoj sceni.

Zapadni mediji nazivaju ga ultra nacionalistom i „Putinovim mozgom“, odnosno čovekom od velikog uticaja na ruskog predsednika. Smatra se začetnikom ideje novog evroazijatstva, pristalica je tradicionalizma, kritičar marksizma i liberlizma.

Oboje su bili pod sankcijama i bilo im je zabranjeno putovanje na Zapad kao bliskim saradnicima ruskih vlasti, piše TASS.

Za napad krive Ukrajinu

Smrt Dugine izazvala je ogorčenje kojem mnogi daju oduška na društvenoj mreži Telegram, dok su neki navodno već našli i krivca.

„Teroristi ukrajinskog režima pokušali su da likvidiraju Aleksandra Dugina i digli su u vazduh njegovu ćerku“, napisao je Denis Pušilin, predsednik samoproglašene Donjecke Republike.

Kako prenosi dpa, pojedini komentatori u Ukrajini sumnjaju da bi ta zemlja bila u stanju da izvede atentat dok je pod ruskim napadima.