Česi biraju predsednika – general u penziji Pavel ili bivši premijer Babiš?

Svet 27. jan 202310:574 komentara
Reuters/David W Cerny/File Photo

Posle neviđeno prljave predizborne kampanje, kakvu Česi ne pamte poslednje tri decenije, danas posle podne i u subotu pre podne 8,25 miliona registrovanih birača odlučuje u drugom krugu predsedničkih izbora da li će na čelu Češke narednih pet godina stajati general u penziji, bivši drugi čovek NATO, Petr Pavel ili bivši populistički premijer, sada lider opozicije, peti najbogatiji tajkun u Češkoj, Andrej Babiš.

U prvom krugu direktnih predsedničkih izbora pre 14 dana tesno je pobedio sa 1,98 miliona glasova general Pavel (61), a u drugi krug je s njim ušao bivši premijer Babiš (68) sa svega 23.000 glasova manje.

Pročitajte još

Iako je pobeda bila izuzetno tesna, u drugom krugu favorit je general Pavel, koji je u kampanji današnje glasanje predstavio kao izbor između dva sveta i dve vrste vrednosti, demokratskih, reda i mira, bez laži, uvreda i podela društva protiv sveta populizma, manipulacija strahovima, kopanja rovova u društvu i prekoračenja ustavnih ovlašćenja, što je često činio odlazeći predsednik Miloš Zeman.

Sve ankete raspoloženja birača u drugom krugu, kao i predizborni modeli i kladionice daju ogromnu prednost i gotovo izvesnu pobedu sa 53 do 58 odsto osvojenih glasova generalu Pavelu koji je nezavisni kandidat, a podržava ga politički desni centar i ima i podršku vlade premijera Petra Fijale.

Bivši premijer Andrej Babiš predstavljao je u kampanji sebe kao čoveka koji pomaže običnim Česima, iako je tajkun agro i hemijske industrije, dok je protivkandidata označavao za običnu lutku sadašnje vlade, sebe kao mirotvorca, koji bi, pošto poznaje svetske lidere, isposlovao da se na samitu u Pragu dogovori sa Rusijom mir i okonča rat u Ukrajini.

Masom plakata i bilborda širom Češke, Babiš je pokušavao da predstavi generala Pavela kao predsednika koji bi Češku uvukao u rat sa Rusijom i slao češke sinove da ginu na ratištu.

U tom pokušaju Babiš je, međutim, napravio jedan od najvećih gafova u svojoj kampanji, a to je posle i sam pristalicama na jednom od mitinga priznao: „zas*o sam, ali novinar me je provocirao, postavio pitanje i insistirao na odgovoru“.

Babiš je u debati na češkom javnom tv servisu ČT poručio da kao predsednik ne bi slao češke vojnike u pomoć ako bi bila napadnuta Poljska ili baltičke zemlje.

Iako se još iste večeri posle debate ispravio i kazao da bi poštovao princip i obavezu kolektivne odbrane iz člana 5. sporazuma NATO, diplomatski međunarodni skandal morala je da objašnjava češka vlada i predsednik Miloš Zeman, u susretu sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom i da uverava da bi Česi pomogli Poljacima i to rado i zbog svog nagona za samoodržanjem, ako bi Poljsku napala Rusija.

Zbog Babišove predizborne kampanje u stilu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, izbačen je ove sedmice iz asocijacije reklamnih agencija Babišov PR i marketing ekspert Marek Prhal, koji je Babišu inače organizovao kampanje i pred parlamentarne izbore.

„Koristiti i to potpuno beskrupulozno i ciljano marketing i reklamu da se šire laži i izazivaju podele u društvu to nije samo nemoralno, već i opasno za buduće usmerenje društva“, objasnili su iz udruženja profesionalaca u marketingu i reklami zašto je Prhal izbačen.

Uz razne lažne SMS poruke i lažne video snimke, montirane tako da izgleda da je to zaista rekao kandidat, recimo da Pavel poziva Čehe da se jave u regrutne centre da idu na front u Ukrajinu, i Babišu i Pavelu su stizale razne pretnje likvidacijom, na društvenim mrežama i anonimno.

Babiš je dobio pismo u kome je bio metak i poruka da taj Čeh kreće u „lov“ da ubije Babiša, a istragu je povela policija.

Dan pred izbore, na sajtu koji je potpuno kopirao izgled sajta generala Pavela pojavilo se saopštenje da je Pavel umro od infarkta, a kasnije da se ipak budi iz kliničke smrti, što takođe istražuje policija.

I Pavel i Babiš osudili su takve lažne vesti i širenje panike, a Babiš je prihvatio sinoć predlog Pavela da makar dan pred izbore i u poslednjoj TV debati smire ton i prestanu da se vređaju.

Zbog kontroverzne kampanje, Babiša je kritikovao i njegov glavni saveznik, predsednik Zeman, koji će mu ipak dati svoj glas jer smatra da predsednik treba da bude neko sa političkim iskustvom, ko se razume u privredu, dok Zeman veruje da se Pavel razume samo u armiju i navikao je da sluša, a u Evropi ne treba šef države da bude general, makar u penziji, već civilno lice.

Ko će na čelu Češke zameniti Zemana, biće saopšteno već nekoliko sati nakon zatvaranja skoro 15.000 birališta u subotu u 14 časova.

Komentari

Vaš komentar