Česi kojima režije pređu 30 odsto prihoda dobiće kompenzaciju od države

Svet 18. avg 202209:10 2 komentara
Prag
Image by Denis Poltoradnev from Pixabay

Češki premijer Petr Fijala obećao je, zbog poskupljenja energenata, kompenzacije građanima preko stambenog dodatka, svima kojima režije pređu 30 odsto njihovih prihoda, a u Pragu kada pređu 35 odsto prihoda.

„Vlada neće dozvoliti da bilo ko propadne. Građani će za stanovanje platiti maksimalno 30 odsto svojih prihoda, u Pragu 35 odsto i to uključujući sva plaćanja za energije. Sve troškove preko 30 odsto prihoda je spremna da plati država“, kazao je Fijala, javila je televizija ČT.

Stambeni dodatak u Češkoj nije novina i do sada je bio vrsta socijalne pomoći najsiromašnijim porodicama a premijer Fijala je sada apelovao na građane da se ne stide da ga traže i oni koji do ovogodišnjeg povećanja troškova za energije nisu na taj dodatak imali pravo.

Država je u prvom polugodištu preko stambenog dodatka isplatila oko 208 miliona evra. Krajem avgusta biće poznati i detalji posebne jeftinije tarife za struju i gas za domaćinstva u okviru koje će država troškove naredne grejne sezone dotirati građanima skupe energije sa 2,5 milijarde evra.

Ministarstvo industrije i trgovine počinje da proverava i akontacije koje energetska preduzeća šalju potrošačima jer se umnožavaju prijave da se zloupotrebljavaju poskupljenja a potrošači plaćaju akontacije veće nego što će na kraju biti troškovi.

„Ima signala da su neka domaćinstva dobila da plaćaju veću, neadekvatnu akontaciju. Nije moguće da preduzeća zloupotrebljavaju ovu situaciju“, kazao je juče nakon sednice vlade posvećene energetskoj krizi ministar rada i socijalnih pitanja Marijan Jurečka.

Slične zloupotrebe poskupljenja na svetskim tržištima preko povećanih marži postoje i u trgovinskim lancima i na benzinskim pumpama gde sadašnje malo pojeftinjenje ne prati pad cena nafte i benzina na svetskim berzama, međutim iako je vlada u proleće najavila da će ih kontrolisati na kraju to nije učinila, navodno zbog spora oko nadležnosti ministarstava.

„Češka je spremna i ima dovoljno rezervi gasa za zimu. Ali biće neophodna i štednja. Vlada neće dati prednost industriji pred građanima“, kazao je premijer Fijala.

Češka puni magacine gasom, preduzećima koje nisu koristile kapacitete u njima država ih je privremeno oduzela. Vlada je postigla sporazum da koristi LNG terminal u Holandiji s tim da dogovoreni kapacitet dostiže trećinu potrošnje gasa u Češkoj i moći će da ga koristi već ove grejne sezone.