Češka demantuje da mora da traži saglasnost Rusije za izvoz starog oružja

Svet 16. apr 202217:363 komentara
pixabay.com

Češki ministri spoljnih poslova i odbrane odbili su danas notu Rusije da Prag mora da traži saglasnost Moskve za dalji izvoz starog sovjetskog oružja trećim zemljama, ocenjujući je kao potpunu besmislicu i "jadan pokušaj" da se spreči slanje oružja i druga vojna pomoć Ukrajini.

„Rusija je uputila notu i upozorila da bez njene dozvole ne smemo da dajemo trećim zemljama staro sovjetsko oržuje. Ministarstvo nije reagovalo na tu notu niti će. To je besmislica i tu ne postoji klauzula u vezi sa reeksportom. To je samo dalji način kako Rusija lažima pokušava da zaustavi našu podršku Ukrajini“, kazao je šef češke diplomatije Jan Lipavski.

Ministarka odbrane Jana Černohova upozorila je da je nota deo pokušaja Rusije da odgovori zapadne zemlje da pomažu oružjem Ukrajini.

„Rusija trenutno nastoji da odgovori zapadne zemlje od pomoći Ukrajini, pretnjama, ucenjivanjem i širenjem dezinformacija. U ovom slučaju tvrdi da Češka bez dozvole Rusije ne sme da izvozi bivše sovjetsko oružje. To je besmislica, samo još jedan drzak i jadan pokušaj“, kazala je ministarka odbrane.

Češka spada među one članice NATO koje od početka napada Rusije na Ukrajinu pomažu oružjem i vojnom opremom, a do sada je ta pomoć dostigla vrednost 44 miliona evra. Otprilike još toliko prikupili su češki građani i poslali na račun ukrajinske ambasade u Pragu za nabavku oružja i vojne opreme.

Češko Ministarstvo odbrane ne saopštava, zbog bezbednosti isporuka, šta je tačno poslato ali, prema nezvaničnim izvorima medija, poslali su između ostalog više desetina modernizovanih starih sovjetskih tenkova T-72M iz svojih magacina i borbenih vozila haubice Dana, kao i višecevne bacače raketa.

„Imamo nameru da nastavimo pomoć“, poručila je ministarka Černohova.

Komentari

Vaš komentar