Češka saziva hitan sastanak ministara energetike EU zbog cena energenata

Svet 26. avg 202216:2018 komentara
EK, EU zastave
Izvor: Kenzo Tribouillard / AFP

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen i češki premijer Petr Fijala dogovorili su se da Češka, predsedavajuća zemlja EU, što hitnije sazove hitan vanredni sastanak ministara energetike zemalja članica da se dogovore kako da zauzdaju cene energenata.

To je Fijala saopštio na Tviteru i najavio „konkretne vanredne mere u rešavanju energetske situacije“, dok je ministar industrije i trgovine Jozef Sikela kazao da će sastanak biti što je pre moguće.

Pročitajte još

Taj ministar je ove sedmice najavio da bi rešenje, koje bi Češka svakako podržala, bilo da se u EU odrede maksimalne cene struje, gasa i nafte.

„Moguća rešenja bi bila takođe diverzifikacija cena prema tipu proizvodnje električne energije ili da se promeni sistem emisionih dozvola. To su vrlo tehničke debate i svako rešenje ima svoje pristalice“, kazao je Sikela.

Obuzdavanje cena energenata, koje su se od napada Rusije na Ukrajinu otele kontroli, tražio je i predsednik Češke Miloš Zeman, a danas su predstavnici regionalnih vlasti Češke zatražili od vlade da od naredne godine počne da reguliše cene energenata bez obzira na evropsko rešenje.

„Rast cena je takav da se više ne može govoriti o krizi, već o kolapsu. Rusija koristi gas kao oružje. Naš predlog za domaćinstva je da vlada od početka godine pređe na regulisanu cenu. Dotiralo bi se 75 odsto uobičajene potrošnje u konkretnom objektu. Za javni sektor, država bi trebalo da odredi državnog prodavca energija. Energetske kompanije bi zakon obavezao da mu prodaju 10 do 15 odsto svoje proizvodnje“, kazao je predsednik Asocijacije regiona Češke, Martin Kuba.

Ministar pravde Pavel Blažek upozorio je da je raspoloženje u društvu najdramatičnije od pada komunista i da, ako se ne reši energetska kriza, prete socijalni nemiri i ugrožen je i sam politički sistem u zemlji.

„Ukoliko se ne nađe zajedničko evropsko rešenje, ugrožena je i sama Evropska unija“, kazao je Blažek na sednici Poslaničkog doma češkog parlamenta.

Komentari

Vaš komentar